Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Adrian Titieni: Nu cred că avem o industrie de film

Publicat: luni, 29 aprilie 2013

Invitat în rubrica „Interviu cu un cineast”, a emisiunii „Ca-n filme”, difuzata duminica, de la ora 16.20, la Digi24, actorul Adrian Titieni povesteşte despre începuturile sale în ale actoriei, recunoscând cu acest prilej că alta a fost, de fapt, prima sa alegere de carieră: aceea de economist.
Odată ajuns actor nu a regretat niciodată această alegere, chiar dacă recunoaşte că nu e deloc un drum uşor. Iar în ce-i priveşte pe tinerii care aleg acum această cale, Adrian Titieni crede că pentru ei totul este mult, mult mai greu decât pe vremea sa. „Aceste momente sunt foarte dure cu ai noştri profesionişti, cu atât mai mult că şi dacă îşi găsesc ceva de lucru pe piaţă, sunt foarte prost plătiţi. Din păcate. Adică, şi o condiţie de invidiat,la teatrul Bulandra, imediat după licenţă sau după master, înseamnă un salariu de 7 milioane de lei şi obligativitatea de a parcurge, ştiu eu, de a răspunde cu solicitudine tuturor obligaţiilor care derivă din fişa postului: repetiţii, spectacole, etc etc.”
Întrebat în acelaşi interviu ce crede despre recentele succese ale filmelor româneşti la festivalurile internaţionale şi despre industria cinematografică românească, Titieni s-a aliniat numeroşilor artişti care nu cred că în România se poate vorbi despre aşa ceva. „ Nu, nu, nu. Nu cred că avem o industrie. Avem o finanţare pentru film, avem nişte tineri scenarişti regizori operatori actori revoltaţi, instruiţi, doritori, dar industrie nu avem. Noi producem film, n-avem unde să-l difuzăm sau… în străinătate. Sau da, avem să-l difuzăm, dacă e premiat şi legitimat de alte instanţe. Dar nu e închisă ecuaţia oricărui om care îşi propune să facă o afacere, cu ghilimele de rigoare din film.  Nu avem o industrie.”
Şi totuşi, cu industrie sau fără industrie, în România există ceva în materie de film, în special în ultimii ani – o emulaţie specială. „Dar noi avem altceva legat de film. Avem o emulaţie interesantă a acestui moment. Acuma depinde cum ştim să exploatăm acest tip de emulaţie. … Păi cât ne-ar mai trebui să înţelegem? Din 2000 până în 2013, filmul românesc a reportat succese absolut de necontestat. Este un ambasador itinerant care vorbeşte enorm de mult. Acuma ar trebui să … ştiu eu. Să stăm de vorbă cu ambsadorul ăsta, să-l întrebăm care sunt nevoie lui, dacă avem posibilitatea să le împlinim, s-o facem, şi poate chiar să direcţionăm, poate chiar să facem un plan cincinal, pe care îl refuzăm tot din prejudecată”, spune Adrian Titieni intr-un interviu difuzat duminică, de la ora 16.20, la „Ca-n filme”, pe care îl puteţi urmări accesând acest link.

Foto: cinemagia.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=5672

Publicat de la data apr. 29 2013. Categorii CULTURĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 februarie 2020, 8:13
 

N
Ceaţă
0°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:07
Apus: 17:52
Prognoza 22 februarie 2020
Zi
 

N
Predominant înnourat
11°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

S
Parţial înnourat
1°C
Vânt: 4 km/h S
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 265.956 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team