Comisia Europeană ia măsuri privind clima și energia

Comisia Europeană a făcut primul pas spre dezvoltarea unui cadru de politică al UE pentru 2030 în domeniul combaterii schimbărilor climatice și în cel al energiei. Comisia a adoptat o carte verde care lansează o consultare publică privind conținutul cadrului pentru 2030. De asemenea, Comisia a publicat o comunicare consultativă privind viitorul captării și stocării dioxidului de carbon (CSC) în Europa, scopul fiind inițierea unei dezbateri privind opțiunile disponibile pentru asigurarea dezvoltării oportune a acestei tehnologii.

În sfârșit, Comisia a adoptat un raport de evaluare a progresului statelor membre spre îndeplinirea obiectivelor lor pentru 2020 privind energia din surse regenerabile, precum și rapoarte privind sustenabilitatea biocombustibililor și a biolichidelor consumate în UE.

Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a afirmat: „Trebuie să ne definim cât mai curând posibil cadrul de politică pentru 2030 în domeniul combaterii schimbărilor climatice și în cel al energiei, pentru a asigura investițiile corespunzătoare care ne vor oferi creștere economică sustenabilă, prețuri la energie competitive și accesibile, precum și o securitate energetică sporită. Noul cadru trebuie să țină cont de consecințele crizei economice, dar trebuie să fie și suficient de ambițios pentru a duce la îndeplinirea obiectivului necesar pe termen lung, de reducere a emisiilor cu 80-95% până în 2050.”

Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, a declarat: „Dependența Europei de combustibilii fosili importați crește de la an la an, ceea ce înseamnă facturi la energie prea mari pentru europeni. Nu este prea înțelept. Evident, nu este înțelept nici pentru climă și nici pentru economia și competitivitatea noastră. Iată de ce am decis că, în Europa anului 2050, dorim să avem o societate cu emisii reduse de dioxid de carbon. Avem obiective pentru 2020, dar, pentru majoritatea investitorilor, acest termen este foarte apropiat. Este momentul să stabilim obiectivele pentru 2030. Cu cât mai curând facem asta, cu atât le oferim mai multă siguranță companiilor noastre și investitorilor noștri. Și cu cât sunt mai ambițioase aceste obiective, cu atât mai bine pentru climă.”

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.