Comisia Europeană plătește consultanță de 156 milioane de euro

Contractele Comisiei Europene cu firmele de consultanță PWC, Deloitte, EY și KPMG, cunoscute sub numele de Big Four, au continuat să crească anul trecut, depășind 156 milioane de euro, arată estimările EURACTIV.

Comisia și-a actualizat sistemul de transparență financiară, cu cifrele corespunzătoare anului 2020, dar impactul celei mai grave recesiuni de după cel de-Al Doilea Război Mondial nu a restricționat cheltuielile Comisiei pentru terți, mai degrabă dimpotrivă.

Unele dintre contracte sunt valabile de câțiva ani. În ultimii doi ani, de pildă, Deloitte a obținut cea mai mare sumă de fonduri UE dintre cei „patru mari”, câștigând contracte în valoare de 53 milioane euro în 2020. Deloitte nu a răspuns la solicitarea EURACTIV pentru comentarii.

În ultimii ani, Comisia a cheltuit sume în creștere pentru contractori externi, prin Programul de sprijin pentru reformele structurale în 2017. De când a început programul, cei patru mari și-au tot mărit felia de plăcintă, atrăgând peste o treime din fondurile alocate instrumentului doar în anul trecut.

Iar facturile de consultanță ale Comisiei vor continua să crească în următorii ani. Instrumentul de asistență tehnică, succesorul programului de sprijinire a reformelor structurale, va primi un total de 864 milioane de euro pentru perioada 2021-2027, în jur de 115 milioane euro pe an.

Europarlamentarii cer explicații

EURACTIV a dezvăluit că Executivul Uniunii Europene a atribuit contracte celor patru mari consultanți terți în valoare de 462 milioane de euro numai între 2016 și 2019. În urma acestor dezvăluiri, un grup de 73 de deputați europeni din tot spectrul politic au trimis o scrisoare șefei Comisiei Europen, Ursula von der Leyen, și vicepreședintelui executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis, punând sub semnul întrebării implicarea consultanților în Programul de sprijinire a reformelor structurale, în special în domeniile sensibile, acoperite de proiecte finanțate, inclusiv piața muncii sau sistemul de justiție.

Cum era de așteptat, Dombrovskis apără rolul jucat de consultanți în programul de reformă al Comisiei, susținând că acești contractanți externi „aduc cea mai bună și mai adaptată soluție statului membru beneficiar, în cel mai avantajos mod economic și oferă servicii intelectuale și bazate pe cunoaștere”.

Philippe Lamberts, co-președinte al grupului Verzilor din Parlament și promotor al scrisorii, a declarat că „nu este mulțumit” de răspunsul oferit de Comisie. „Nu sunt convins de argumentul eficienței. Nu vorbim despre servicii de catering, aceasta este activitatea de bază a Comisiei”.

Lamberts subliniază că problema nu este dacă aceste contracte semnate cu consultanți externi sunt legale, ci dacă există „legitimitate democratică pentru a vinde funcții publice contractorilor privați”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.