„The Guardian”: Donald Rumsfeld rămâne asociat cu cel mai mare fiasco militar din istoria americană

A murit, la 88 de ani, fostul secretar al Apărării SUA Donald Rumsfeld. „The Guardian” scrie că Rumsfeld „va fi întotdeauna asociat cu cel mai mare fiasco militar din istoria americană – invazia Irakului din 2003, în căutarea armelor inexistente de distrugere în masă, împreună cu utilizarea pe scară largă a torturii, care a afectat reputația internațională a Statelor Unite”.

Rumsfeld va rămâne în memoria colectivă nu doar pentru slabele decizii pe care le-a luat în calitate de secretar al Apărării, ci și pentru eforturile sale de a acoperi fapte incomode, care nu s-au aliniat la versiunea sa a realității.

După invazie, au apărut documente care arătau că Rumsfeld era suficient de conștient de imensele lacune din informările serviciilor de intelligence despre armele irakiene de distrugere în masă, dar el a prezentat întotdeauna publicului afirmațiile ca și cum ar fi fost certitudini.

Insistența sa că nu există o amenințare serioasă în Irak a contribuit la faptul că armata SUA conducea blindate ușoare chiar și după un an de la invazie.

Rumsfeld nu a acceptat eșecul – a lansat un mecanism paralel de colectare a informațiilor la Pentagon, care a fost puternic influențat de exilați irakieni care i-au convins și pe Paul Wolfowitz și Dick Cheney că forțele americane vor fi numite liberatori în Irak.

Rumsfeld a inițiat apoi implicarea Americii în „tehnici de interogare îmbunătățite”, acum recunoscute pe scară largă ca incluzând tortura. În memoriile sale, Rumsfeld a acceptat – cu reticență – că a făcut „unele estimări greșite” și a prezentat aceste excese mai degrabă ca pe erori tehnice decât ca pe rezultate inevitabile ale politicilor sale.

Este puțin probabil ca istoria să fie atât de iertătoare, concluzionează „The Guardian”.

Roxana Istudor

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.