Competițiile Astra Film 2013 în plină desfășurare

RIO 2016Ziua a doua a Festivalului Internațional de Filme Documentare de la Sibiu, a început, ca de obicei, cu programul destinat micilor cineaști. De asemenea, tot în această zi aproximativ 30 de filme au luat startul maratonului AFF 2013.

 Spicuiri
  • Unul dintre cele mai emoționante documentare a fost RIO 2016, în care regizoarea Bianca Rotaru a surprins cu abilitate momentele despre câtă muncă, sacrificiu și speranță se află în spatele performanței tinerelor gimnaste românce.
  • În spiritul tradițional al festivalului, cele mai multe proiecții au fost urmate de Sesiunile de Q&A, în cadrul cărora spectatorii au putut participa la discuții informale pe temele expuse în documentare. Cea mai aprinsă dezbatere a fost stârnită de proiecția „Blestemul gazelor de şist”. Controversata problemă a exploatării gazelor de șist care afectează nu doar Polonia și SUA ci și alte state din Europa, a fost discutată aproape 3 ore împreună cu  regizorul acestui film Lech Kowalski.
  • Seara s-a încheiat în acordurile dinamice ale trupei Bucium, care a încântat publicul prezent în foaierul Casei de cultură din Sibiu.
  • În 16 octombrie ritmul s-a mai accelerat. 32 de filme în program, un master class susținut de Petr Lom și aproape că nu a fost sală  de proiecție la care să mai găsești un loc liber.
  • Dacă ai o bunică ce a supraviețuit morții celor 4 copii ai săi, cu siguranță vei învăța s-o prețuiești după ce vezi documentarul „Al patrulea” regizat de Liis Lepik.
  • Ești la un nou început de drum și te-ai hotărât să nu mai depinzi de nimeni? Atunci caută  „Țara cea mică”semnată de Nikos Dayandas. Este o poveste plină de culoare, din care transpare către spectatori chiar și gustul și mirosul delicateselor grecești pe care le prepară locuitorii din insula Ikaria.
  • Un colos media francez dezvăluie din culisele emisiunilor sale în „Casa radio” de Nicolas Philibert. Aproape că nu-ți vine să crezi cât exercițiu, artă, meticulozitate și efort de transpunere în sunet a realității implică deseori realizarea unei emisiuni. Iar dacă te-ai gândit vreodată să lucrezi în radio atunci acesta este un documentar pe care trebuie să-l vezi.
  • Costume și muzică tradițională românească de calitate sunt atuurile trupei PESTE PĂDURE, care a vrăjit publicul celei de-a treia seri de festival AFF 2013.
    formația PESTE PĂDURE
Din programul de joi

Din 17 octombrie intră în scenă și filmele destinate liceenilor. Va fi o după-amiază plină, în care în paralel cu proiecțiile de filme, va începe și desfășurarea conferințelor „România sub lupă-20 de ani de documentare și documente vizuale” la care vom avea parte de 5 prezentări cu participarea câtorva din reprezentanții celor  20 de festivaluri de film documentar din diverse colțuri ale lumii.

12 minute cruciale

Un alt eveniment inedit de 12 minute prețioase este proiecția creației celei mai tinere regizoare din concurs. Se numește Elena Borcea, are 16 ani și este elevă la un  liceu din Bârlad. Pasiunea de a realiza filme a purtat-o cu acest documentar până la Cannes. Iată un scurt interviu cu mica regizoare al cărei film îl poți urmări de la ora 17.00 în sala Marshall a Casei de Cultură din Sibiu.

Seara și la miezul nopții

Muzica pentru seara de joi va fi asigurată tot în foaierul Casei de Cultură din Sibiu de FloriMan, a căror prestație o așteptăm cu mare curiozitate .

Și dacă timpul liber de care dispui este seara târziu, atunci poți alege Filmul de la miezul nopții, care în această seară este „Dacă 6 ar fi 9”. Chiar, cum ar fi?

Angelica Stîngă

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.