Componența noului guvern de la Kiev. Situație tensionată în Crimeea

Protestatarii care au preluat puterea la Kiev au anunțat componența noului cabinet și au cerut parlamentului să aprobe lista de propuneri, votul din Verkhovna Rada urmând a avea loc în cursul zilei de joi.

Liderul opoziției, Arseny Yatsenyuk, membru al Partidului Batkivshchina, a fost propus pentru funcția de șef al guvernului.

Lista membrilor guvernului propuși de revoluționari a fost anunțată pe scena din Piața Independenței, în centrul Kievului, în seara de miercuri, când protestatarii și liderii lor se adunaseră pentru o adunare populară, “veche”.

Boris Tarasyuk, în vârstă de 65 de ani, membru al Partidului Batkivshchina, a fost propus pentru postul de vicepremier însărcinat cu Integrarea Europeană. Acesta a ocupat funcția de Ministru de Externe în perioadele 1998-2000 și februarie 2005 – ianuarie 2007.

Mulțimea din centrul Kievului dorește ca Andrey Parubiy, 43 de ani, să fie în fruntea Consiliului de Securitate Națională și Apărare. Deputat din partea Partidului Batkivshchina, Parubiy a participat activ atât la recenta revoltă de la Kiev, cât și la Revoluția Portocalie, cariera sa politică începând la sfârșitul anilor ’80, când a condus o organizație naționalistă.

Lider al grupării radicale Pravy Sektor, Dmitry Yarosh a fost propus pentru funcția de vicepremier. Până acum, acesta nu a acceptat această propunere.

Aleksandr Shlapak a fost propus ca Ministru al Finanțelor, post pe care l-a ocupat în perioada iulie 2001 – august 2002.

Pavel Petrenko, membru al Partidului Batkivshchina, este propus ca Ministru al Justiției, iar Pavel Sheremeta – la conducerea Ministerului Economiei.

Andrey Deshchitsa, diplomat de carieră, este un posibil Ministru de Externe, în vreme ce actualul Ministru de Interne, Arsen Avakov, membru Batkivshchina, ar putea fi menținut în funcție.

Fostul Ministru al Energiei Yury Prodan, care a deținut această în funcție în cabinetul condus de Yulia Tymoshenko, ar putea ajunge Ministru al Combustibilului și Energiei.

Conform estimărilor opoziției, aproximativ 20.000 de persoane s-au adunat în centrul Kievului, pentru această întâlnire, declarând că nu vor părăsi piața până la îndeplinirea cererilor lor.

Dermonstranții intenționează să rămână în centrul capitalei Ucrainei până la alegerile prezidențiale programate pentru data de 25 mai, în cazul organizării unui al doilea tur – până la 15 iunie.

Președintele în exercițiu, Aleksandr Turchinov, și-a anunțat intenția de a demisiona după normalizarea situației din țară.

Guvernul regiunii Crimeea a fost demis de Parlament

Parlamentul regiunii autonome Crimeea a demis Guvernul local, în cursul unui vot desfăşurat joi seară, informează AFP.
Parlamentul a adoptat această decizie în contextul în care este ocupat de câteva ore de un grup de protestatari proruşi.

De asemenea, Parlamentul a anunţat joi că va organiza un referendum pentru a determina viitorul regiunii pe fondul tulburărilor din ţară, relatează Russia Today.

Referendumul este despre „îmbunătăţirea statutului autonomiei şi extinderea competenţelor sale”, au precizat parlamentarii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.