Compozitorul și muza sa

Unul dintre cei mai retrași, mai enigmatici compozitori de muzică ușoară a fost Dan Iagnov. A refuzat întotdeauna publicitatea de orice fel (de aceea ne-au și rămas foarte puține imagini cu el), a evitat festivalurile, de apariții TV sau în presă nu mai vorbim. Pentru puținii colaboratori care au trecut pragul apartamentului său din Piața Lahovary misterul era sporit de semi-obscuritatea care îl domina, doar pianul fiind învăluit de o lumină difuză…Circula numai cu bicicleta, înveșmîntat mereu în negru și cu nelipsita șapcă pe cap.

 

În fiecare an cînta într-un piano-bar din Paris, acolo fiind descoperit de mari vedete, cum ar fi cîntărețul Herbert Leonard sau actrița Arielle Dombasle, care a și făcut o pasiune pentru el. Toți, vedete sau public oarecare, erau fascinați de melodicitatea chanson-urilor sale, de atmosfera poetică, intimistă a melodiilor pe care nu o dată le cînta el însuși. I s-au solicitat partituri, le-a dăruit generos, cu modestia-i proverbială, artiștilor din Hexagon, fără nici o pretenție sau contract semnat, cu siguranță unele din ele s-au înregistrat fără numele lui în dreptul autorului…

La Radio România a avut mult timp o emisiune remarcabilă, consacrată muzicii de pe malurile Senei, dar marele public îi cunoaște (deși nu o dată ele se cîntă fără a fi amintit autorul…), între altele, sensibilele cîntece interpretate de Sanda Ladoși sau de actorul Ștefan Iordache, în duet cu Monica Anghel sau cu Sanda Ladoși, toate reeditate pe discuri prin grija Mirelei Brițchi, care-i conservă în mod admirabil memoria.

Dan Iagnov, compozitor al dragostei, a iubit, a fost iubit, dar a avut o singură mare, adevărată muză, frumoasa Luiza Cioca. Luiza era originară din Onești, oraș cu o densitate incredibilă de artiste de valoare dăruite muzicii noastre ușoare: Loredana Groza, Alexandra Ungureanu, Carmen Rădulescu, Anda Vaciu, Mioara Feraru, Cristina Spătar, un rol important jucîndu-l regretatul dascăl și animator Eugen Bertea.

Luiza Cioca a cucerit premii importante la numeroase competiții de muzică ușoară puternice (Amara, Onești), cel care i-a pus plenar în valoare sensibilitatea și feminitatea (”Luisamour” este un adevărat imn al iubirii) fiind Dan Iagnov.

Cîteva din bijuteriile născute din colaborarea lor, pusă sub semnul pasiunii, am aminti și ”Tristețe fără glas”sau ”Tu nu ai înțeles”, sînt incluse de Mirela Iulia Brițchi pe minunatul album ”Dan Iagnov – Cele mai frumoase cîntece de dragoste pentru voci feminine”, pe care îl vom recenza separat.

Foto: Irina Prosan

 

   Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.