Un Preşedinte de ţară, angajat şi continuator de strategii

Actualul preşedinte al Kazakhstanului este o personalitate distinsă, angajată, plină de energie pozitivă, convins că va continua cu succes ceea ce a fost bine clădit de 30 de ani încoace de la obţinerea independenţei ţării în decembrie 1991, de fostul Preşedinte şi lider  al naţiunii kazahe- excelenţa sa domnul Nursultan Nazarbaiev, actual lider al naţiunii sale.
Noul Preşedinte al Kazakhstanului de curând ales democratic, prin vot, a fost clădit din aluatul diplomaţiei kazahe şi a celei internaţionale de la ONU.

Dar, de fapt cine este acest om pe numele său adevărat, Kassym- Jomart Kemelyevich Tokayev? S-a  născut în Almaty, la 17 mai 1953, dintr- o familie în care tatăl său, Kemel Tokayev (1923-1986), a fost un veteran în al doilea război mondial şi un cunoscut scriitor kazah iar mama sa, Turar Shabarbayeva (1931- 2000), a lucrat la Institutul de Limbi Străine Alma-Ata.

Din 1970, Tokayev a  studiat  la Institutul de relații internaționale de la Moscova . În al cincilea an de facultate a fost trimis la cursuri de pregătire la ambasada sovietică din China, timp de șase luni. După absolvirea Institutului de relații internaționale de la Moscova în 1975, Tokayev s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe al URSS și a fost detașat la Ambasada Sovietică din Singapore.

În 1979, a revenit la Ministerul Afacerilor Externe al URSS. În 1983, a plecat în China pentru cursuri de pregătire la Beijing  la Institutul lingvistic (Language Institute).

Între 1984-1988 a ocupat funcția de Ministru al afacerilor externe a Republicii Sovietice a Kazakhstanului, apoi a fost detașat la ambasada sovietică din Beijing, unde a ocupat până în 1991 funcția de secretar secund, prim-secretar și consilier.

În 1991 s-a înscris la Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe al URSS care funcţiona  la Moscova, într-un curs de pregătire pentru diplomați seniori.

Politica internă

În 1992, Tokayev a fost numit ministru adjunct de externe al Republicii Kazahstan. În anul 1993 a devenit primul ministru adjunct de externe, iar în 1994 a fost numit ministru al afacerilor externe al Republicii Kazakhstane.

În martie 1999 a fost promovat în funcția de viceprim-ministru iar în octombrie 1999, cu avizul Parlamentului , a fost numit prim-ministru prin decretul președintelui Republicii Kazahstan. În ianuarie 2002, a demisionat și ulterior a fost numit secretar de stat – ministru al afacerilor externe.
Tokayev a ocupat funcția de ministru de externe timp de zece ani (1994–1999, 2002–2007). În calitate de ministru al Afacerilor Externe, Tokayev a jucat un rol activ în domeniul neproliferării nucleare. Între 1995 și 2005, a participat la Conferințele de revizuire pentru “Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare” din New York.

În 1996, el a semnat “Tratatul privind interzicerea  testelor nucleare”  la New York, iar în 2005  “Tratatul privind o zonă liberă de arme nucleare” din Asia Centrală  din Semipalatinsk . A fost ales Președinte al Consiliului de Miniștri de Externe al Comunității Statelor Independente și al Organizației de Cooperare din Shanghai

Tokayev a luat parte la zece sesiuni ale Adunării Generale a Națiunilor Unite. A deținut un grad diplomatic de ambasador extraordinar și plenipotențiar. Tokayev a continuat să funcționeze ca Ministru al Afacerilor Externe până în ianuarie 2007 când a fost ales Președinte al Senatului Parlamentului Republicii Kazahstan. În calitate de Președinte al Senatului Parlamentului Kazahstan, Tokayev a fost ales în 2008 Vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

În martie 2011, secretarul general al Națiunilor Unite a anunțat numirea lui Tokayev în funcția de secretar general, director general al Oficiului Națiunilor Unite la Geneva și reprezentant personal al secretarului general al Națiunilor Unite la Conferința pentru dezarmare. El a ocupat funcția de secretar general al Conferinței pentru dezarmare, a fost, de asemenea, funcționarul desemnat pentru siguranța și securitatea personalului ONU pentru Elveția.

Tokayev deține un doctorat în științe politice. Este autorul a nouă cărți și numeroase articole despre afacerile internaționale. Este “fellow” al Academiei Mondiale de Artă și Știință , membru al Comitetului Persoanelor Eminente la Conferința de Securitate din Munchen, profesor de onoare al Universității Shenzhen, profesor de onoare și doctor al Academiei Diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe al Federația Rusă, precum și un membru al consiliului de administrație.

De asemenea, este decan de onoare al Școlii de Diplomație și Relații Internaționale de la Geneva . În calitate de director general al UNOG, a primit premiul „Academicus” de la Universitatea din Geneva. Potrivit instituției biografice ruse, Tokayev a fost admis ca „persoană a anului – 2018”.

Președinția
La 19 martie 2019, fostul președintele al Kazakhstanului, Nursultan Nazarbayev și-a anunţat demisia. Conform Constituţiei Kazahstanului, în cazul încetării precoce a puterilor, preşedintele Senatului devine Preşedinte până la următoarele alegeri.
La 20 martie 2019, Kassym-Jomart Tokayev a preluat oficial funcţia de preşedinte interimar. Preşedintele rus ,Vladimir Putin, a fost unul dintre primii lideri străini care l-a felicitat pe Tokayev, invitându-l să viziteze Moscova într-o conversaţie telefonică comună cu el şi cu Nazarbayev. Iar, guvernul chinez l-a descris pe Preşedintele interimar  Tokayev drept „prieten vechi” şi „bun prieten”.
La 9 aprilie 2019, preşedintele interimar,Tokayev a anunţat alegeri anticipate pentru luna iunie 2019.  La 23 aprilie, Tokayev a devenit candidat la funcţia de preşedinte în urma nominalizării sale de către  cel mai mare partid, partidul aflat la Guvernare “ Nur Otan”.

Tokayev, a fost ales preşedinte al Kazakhstanului la alegerile libere  din 9 iunie 2019 cu 71% din voturile populare. El a fost felicitat de şefi de stat străini precum  Xi Jinping, Ilham Aliyev, Recep Tayyip Erdogan, Emomali Rahmon, Sooronbay Jeenbekov.

Preşedintele Tokayev a promis continuitatea politicii externe iniţiată de Preşedintele Nazarbayev. Aceasta înseamnă continuarea măsurilor de atragere a investiţiilor străine, a politicii externe multi-vectoriale şi asigurarea securităţii în regiune.

În prima sa lună de mandat, el a întâlnit deja 4 lideri mondiali, 2 dintre ei în străinătate şi ceilalţi doi în Nur-Sultan.

La două săptămâni de la preluarea funcţiei, Tokayev a vizitat Moscova în prima sa vizită de stat din 4 aprilie, întâlnindu-se cu Putin alături de alţi oficiali ruşi.

În timpul vizitei, Putin a oferit asistenţă rusă domnului Tokayev în construirea unei  viitoare centrale nucleare propusă a fii construită în ţară în viitoarea etapă.

La 14 aprilie, Tokayev a vizitat Uzbekistanul, unul din vecini,  pentru discuţii cu preşedintele Shavkat Mirziyoyev .  De asemenea, l-a primit pe Preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi pe Premierul ungar Viktor Orban în luna aprilie.

În perioada 16-17 mai, Tokayev a găzduit lideri străini, precum Armen Sarkissian şi Mamuka Bakhtadze, în Capitală, pentru cel de-al 12-lea Forum Economic, anual, din oraşul capitală Astana devenit Nur Sultan.

El a  găzduit, de asemenea, liderii regionali ai Rusiei, Belarusului, Armeniei,  Tadjikistanului, Moldovei şi Kârgâstanului,  pentru summit-ul Uniunii Europene Eurasiatice şi al Consiliului Economic Suprem Eurasiatic din 29 mai.

În cursul unei vizite la Kirghizistan, la sfârşitul lui 2019, a vizitat Casa-Muzeul scriitorului chirurg Chingiz Aitmatov din Bişek, unde s-a întâlnit cu soţia regretatului scriitor şi a amintit despre primele sale întâlniri cu Aitmatov la Beijing în 1989.

De- a lungul întregii activităţi diplomatice, această personalitate mondială, a primit premii şi onoruri precum: KAZAHE – Ordinul Vulturului de Aur (2019), Ordinul lui Otan (2014), Ordinul lui Nazarbayev (2004), Ordinul Parasat (1996), Medalia Astana, Medalia „25 de ani de independenţă a Republicii Kazahstan”, Medalia „10 ani de independenţă a Republicii Kazahstan”, Medalia „10 ani la Parlamentul Republicii Kazahstan”, Medalia „10 ani de Astana” (2018) și EXTERNE – Ordinul de onoare (Rusia, 2017), Ordinul prieteniei (Rusia, 2004), Ordinul Prinţului Iaroslav Înţeleptul, gradul III ( Ucraina, 2008), Ordinul Commonwealth ( Commonwealth of States Independent, 2007), Ordinul steagului sârb, clasa I (2016), Medalia jubiliară „20 de ani ai Consiliului Federaţiei ”, Medalia Arborele Prieteniei (CSI, 2003).
În, viaţa personală, domnia sa, domnul Tokayev a fost căsătorit cu Nadezhda Tokayeva şi au împreună un fiu. Originar din Kazahstan, Tokayev vorbeşte limba maternă kazahă şi, de asemenea, fluent limba rusă, chineză şi engleză şi are cunoştinţe de franceză. A fost preşedinte al Federaţiei de tenis de masă din Kazahstan timp de 13 ani. (Va urma)

prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.