Conferinţa J.O.B.S. (Jurnalismul – Ocupaţie în Beneficiul Societăţii) – New Media

Conferinţa a început la ora 10°° şi a ţinut aproximativ 3 ore. Luminiţa Ciocan, lector univ. dr. la Facultatea de Jurnalism, a dat startul conferinţei şi a adresat în cele din urmă întrebarea „Vor dispărea ziarele?” apoi a invitat-o la pupitru pe colega şi prietena ei, cu care a înfiinţat acest proiect pentru studenţii de la Facultatea de Jurnalism a Universităţii Hyperion, Alexandra Mărgărit-Enescu. Aceasta din urmă a început prin a ne prezenta suportul scris pe care dumneaei l-a publicat „Media şi Societatea Civilă”, a adus mulţumiri celor ce participă la proiect şi a introdus cei trei invitaţi, apoi i-a îndrumat să se prezinte:

Adrian Tănase

Alexandru Mihăileanu

Alexandru Ciochia

Alexandru Ciochia a intrat în presă la 18 ani, ne-a spus că nu a vrut niciodată să devină jurnalist, ci scriitor. O frază foarte interesantă cu privire la cum vede el realitatea: „Realitatea îmi demonstrează de multe ori că nu cunosc presa de fapt.” La un moment dat, nu a mai vrut să fie angajat şi ca atare a început să se intereseze şi să câştige experienţă în antreprenoriat, dar s-a reîntors la radio, Radio 3net, care funcţionează online, fondat de Moţu Pitiş şi i-a spus acestuia că acceptă să aibă propria emisie doar dacă îi acordă pentru aceasta 3 ore, în care să facă ce doreşte, iar Florian Pitiş a acceptat.

Şi-a motivat decizia prin menţionarea faptului că „Radioul are valoare, dacă vorbeşti cu sufletul.” Ca atare, la ceva vreme după asta, a înfiinţat propriul său radio online Radio Lynx cu elemente inspirate de la Radio 3net. Alexandru Mihăileanu e în presă de la 19 ani, a lucrat foarte mult timp în presa scrisă, la diverse publicaţii, a lucrat cam 2 ani la „Obiectiv de Vaslui”, la RadioLynx.ro, la ,,Ziua” şi la ,,Business Standard” şi colaborează încă din 2007 cu Hotnews.ro.

Adrian Tănase a fost şi el student la Hyperion, este solistul formaţiei Ţapinarii şi al trupei Semne, are o emisiune la Radio3net „Rocku lu Tănase” vinerea de la 15 la 17.

După prezentarea lor, Alexandra a atras atenţia asupra faptului că „Toţi şi-au urmărit pasiunile” şi i-a determinat pe cei de faţă la dezbateri, lansând întrebarea „Sunt diferenţe mari între presa tradiţională şi cea online? Are mai mulţi cititori? Care e diferenţa?”

Primul care a răspuns a fost Adrian, care a afirmat că da, sunt mai mulţi indivizi care urmăresc „viaţa online” şi i-a dat ca exemplu pe cei de la creativemonkeyz.com care reprezintă şi ei, într-o formă sau alta, prin unele emisiuni pe care le oferă publicului, jurnalismul online.

La întrebarea dacă ar mai lucra în presa scrisă, Mihăileanu a răspuns că da, ar scrie dacă ar fi ziare serioase şi bune şi a dat drept exemplu publicaţia Adevărul: „Adevărul era foarte bun, dacă era conducerea bună.” Pe de altă parte, Adrian nu s-ar mai angaja.

Alexandra a înaintat câteva întrebări lui Ciochia „În presa scrisă nu prea ai cititori. Ţi-ai face un ziar sau o revistă? S-ar cumpăra?” Iar acesta a răspuns scurt şi ferm „N-aş face un ziar.”

A urmat o serie lungă de dezbateri pe tema „Media Cancanistă”, aşa cum a numit-o lectorul univ. dr. Alexandra Enescu, unde au luat cuvântul şi profesorii Adriana Ghiţoi şi Marina Roman. În toată această discuţie, s-au folosit de foarte multe ori cuvintele „senzaţie” şi „senzaţional”, iar doamna profesor Dona Tudor a susţinut: „Mă port cu „cuvântul” aşa cum mă port cu părinţii mei. Eu mereu le spun studenţilor mei că cele mai importante cuvinte în meseria asta sunt „să priveşti”, „să asculţi” şi „să taci”. Iar „senzaţie” şi „senzaţional” sunt două cuvinte care mi s-au părut stighere şi supărate.”

După o bine meritată pauză de cafea, a început în forţă şi partea a II-a.

altAlexandra Enescu a cerut un sfat pentru studenţii care participă la acest proiect, la care am fost cu toţii prezenţi, şi cei care scriu pentru site-ul Hyperflash.ro şi a adresat următoarea întrebare: „Cum să faci un ziar online să fie unul de succes? Ce să facă să fie bine şi fără susţinerea noastră, la finalul proiectului european?” Ciochia a spus că: „nu se poate”. Iar la rându-i, acesta ne-a provocat la o sesiune de Q&A – Question and Answers, cu privire la publicul cititor – de ce ne urmăresc şi de ce nu ar face-o, de ce se întorc oamenii la blog-ul sau la site-ul pe care l-au citit şi Ciochia a spus despre Hyperflash.ro că: „Este o oportunitate cu care nu o să vă mai întâlniţi.”

Mihăileanu, la rândul său, a spus că: „Blogul este un concept sau o distracţie.” A menţionat că blogul axat doar pe un domeniu este numit „blog linşat”. Tot el a dat o definiţie foarte interesantă cu privire la diferenţa dintre jurnalişti şi bloggeri: „Jurnalistul este ăla care se plimbă, care umblă, iar bloggerul este ăla care stă şi scrie din fotoliu.”

Ciochia a menţionat faptul că: „angajatorii din ultima perioadă se uită mult la caracter” şi a dat şi un sfat: „nu vă manifestaţi foarte mult caracterul pe internet” pentru că pe noi caracterul ne defineşte, printre altele, iar dacă noi ne expunem mult pe internet, lumea ne poate imita, poate prelua de la noi şi astfel să câştige ceea ce îşi propune, în defavoarea noastră. De asemenea, a mai subliniat următorul lucru: „intraţi în competiţie doar cu voi înşivă”.

S-a mai discutat despre scandalul mediatic dintre Mike Daisy şi chinezii de la fabrica Apple, acesta declanşând multă vâlvă în străinătate. El ne-a fost prezentat ca un exemplu al credibilităţii şi responsabilităţii.

Tănase ne-a spus că la radiourile online este bine că primeşti reacţiile live, prin chat-ul site-ului sau „stai pe mess şi îţi oferă un feedback direct.” La întrebarea „Emisiunile sau radiourile pot influenţa?” acesta a răspuns că: „Da şi nu. Aşa cum afectează unul, afectează şi altul.”

S-a discutat despre succesul şi modul în care a ajuns un radio online, aflat la începuturi, să atragă public şi să-l menţină atent şi despre costurile unei producţii online.

Conferinţa s-a încheiat cu o întrebare simplă, dar care îţi dă de gândit, adresată invitaţilor de către doamna Enescu: „O să mai urmăriţi site-ul nostru Hyperflash?”

Tănase: „O dată da, iar dacă îmi place, posibil să da.”

Ciochiu: „Nu. Nu încă.”

Şi chiar dacă nu se va uita, noi i-am mulţumit pentru sinceritatea de care a dat dovadă şi de sfaturile pe care ni le-a oferit.

Ultima conferinţă din cadrul grantului J.O.B.S. a fost, după spusele majorităţii, interactivă şi interesantă şi care ne-a provocat să încercăm să ne răspundem sincer la întrebările pe care Alexandru Chiochia ni le-a adresat.

Noi vă mulţumim tuturor celor care aţi participat la această conferinţă şi vă sfătuim să citiţi în continuare Hyperflash (parte din proiectul J.O.B.S.)., pentru că avem ,,o nouă viziune, o altă abordare”.

Lia Georgeta INCICAŞ

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.