Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Regimul politic trece, ziaristul adevărat rămâne

Publicat: vineri, 09 noiembrie 2012

Sala de la etajul 3 a Universităţii Hyperion s-a dovedit neîncăpătoare pentru studenţii veniţi la prima conferinţă J.O.B.S. (Jurnalismul, Ocupaţie în Beneficiul Societăţii) din acest an universitar. Mai mult sau mai puţin curioşi, cu toţii am asistat la câteva expuneri referitoare la statutul jurnalistului în societate, cu tot ce implică: etică, norme, deontologie etc., şi susţinute de către invitatul special Carol Roman, Decanul Facultăţii de Jurnalism, Ion Marin, lector univ. dr. Luminiţa Ciocan, lector univ. dr. Bogdan Ficeac şi…. Victor Vişinescu.

În puţinul timp pe care l-a putut acorda conferinţei, actualul director al revistei „Balcani şi Europa”, Carol Roman, a apucat să ne împărtăşească poveşti despre gazetari profesionişti cărora le-a luat interviuri, iar pe acestea le-a introdus în volum său recent „ Ziaristul şi fascinaţia clipei”.

Până şi rumoarea creată de mai tinerii colegi ai anului I, parcă s-a mai domolit un pic când gazetarul C. Roman ne-a  relatat despre cum a ajuns să lucreze în breasla jurnalistică. Mai întâi a fost vânzător de ziare în anii ‘48-’50, apoi a fost primit într-o redacţie de ziar. Până aici părea o poveste tipică, dar când a ajuns la una dintre motivaţiile de tânăr reporter cred că nici unul dintre noi nu am fi ghicit că, la începutul muncii sale, principalul imbold de a ancheta ar fi fost dat de dorinţa de a afla cât mai multe informaţii despre… o fată.

„În spatele fiecărui bărbat puternic va exista  întotdeauna o femeie care-l determină să fie aşa”, nu-i aşa?

De asemenea, cunoscutul gazetar a răspuns că a armonizat trecerile de la un regim politic la altul, mai ales prin raportarea la presa internaţională de la acea vreme. Au rezultat scrieri valoroase precum „Există un secret al celebrităţii?” sau anchete realizate în străinătate cu mari personalităţi ca: Indira Gandhi, Agatha Christie, Olof Palme etc.

Desigur, biografia sa profesională este mult mai stufoasă şi probabil că cei care vor să afle mai multe despre cum se face jurnalism adevărat, rezistent la orice vremuri, pot citi tot ce a scris Carol Roman, însă nimic nu se compară cu prezenţa în persoană a unui astfel de maestru al artei comunicării, fie ea şi succintă, ca în cadrul conferinţei de ieri, 8 noiembrie.

Conferinţa s-a încheiat într-o notă de optimism, zugrăvită atent şi cu „delicateţe” de mai marii noştri profesori Victor Vişinescu, Luminiţa Ciocan şi Bogdan Ficeac, care au subliniat, pentru cei care au avut urechi să audă, că cererea de jurnalişti buni va exista întotdeauna, indiferent cum sunt vremurile socio-politice.

Alina UNCIUC

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=12180

Publicat de la data nov. 9 2012. Categorii STUDENT NEWS.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 august 2019, 7:17
 

N
Soare
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 63%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:26
Apus: 20:10
Prognoza 23 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
33°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Parţial înnourat
22°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 21-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 21, 22, 23 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 21, 22, 23 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat îndeosebi în […]

Loto

Horoscop

  • 225.254 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team