Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Regimul politic trece, ziaristul adevărat rămâne

Publicat: vineri, 09 noiembrie 2012

Sala de la etajul 3 a Universităţii Hyperion s-a dovedit neîncăpătoare pentru studenţii veniţi la prima conferinţă J.O.B.S. (Jurnalismul, Ocupaţie în Beneficiul Societăţii) din acest an universitar. Mai mult sau mai puţin curioşi, cu toţii am asistat la câteva expuneri referitoare la statutul jurnalistului în societate, cu tot ce implică: etică, norme, deontologie etc., şi susţinute de către invitatul special Carol Roman, Decanul Facultăţii de Jurnalism, Ion Marin, lector univ. dr. Luminiţa Ciocan, lector univ. dr. Bogdan Ficeac şi…. Victor Vişinescu.

În puţinul timp pe care l-a putut acorda conferinţei, actualul director al revistei „Balcani şi Europa”, Carol Roman, a apucat să ne împărtăşească poveşti despre gazetari profesionişti cărora le-a luat interviuri, iar pe acestea le-a introdus în volum său recent „ Ziaristul şi fascinaţia clipei”.

Până şi rumoarea creată de mai tinerii colegi ai anului I, parcă s-a mai domolit un pic când gazetarul C. Roman ne-a  relatat despre cum a ajuns să lucreze în breasla jurnalistică. Mai întâi a fost vânzător de ziare în anii ‘48-’50, apoi a fost primit într-o redacţie de ziar. Până aici părea o poveste tipică, dar când a ajuns la una dintre motivaţiile de tânăr reporter cred că nici unul dintre noi nu am fi ghicit că, la începutul muncii sale, principalul imbold de a ancheta ar fi fost dat de dorinţa de a afla cât mai multe informaţii despre… o fată.

„În spatele fiecărui bărbat puternic va exista  întotdeauna o femeie care-l determină să fie aşa”, nu-i aşa?

De asemenea, cunoscutul gazetar a răspuns că a armonizat trecerile de la un regim politic la altul, mai ales prin raportarea la presa internaţională de la acea vreme. Au rezultat scrieri valoroase precum „Există un secret al celebrităţii?” sau anchete realizate în străinătate cu mari personalităţi ca: Indira Gandhi, Agatha Christie, Olof Palme etc.

Desigur, biografia sa profesională este mult mai stufoasă şi probabil că cei care vor să afle mai multe despre cum se face jurnalism adevărat, rezistent la orice vremuri, pot citi tot ce a scris Carol Roman, însă nimic nu se compară cu prezenţa în persoană a unui astfel de maestru al artei comunicării, fie ea şi succintă, ca în cadrul conferinţei de ieri, 8 noiembrie.

Conferinţa s-a încheiat într-o notă de optimism, zugrăvită atent şi cu „delicateţe” de mai marii noştri profesori Victor Vişinescu, Luminiţa Ciocan şi Bogdan Ficeac, care au subliniat, pentru cei care au avut urechi să audă, că cererea de jurnalişti buni va exista întotdeauna, indiferent cum sunt vremurile socio-politice.

Alina UNCIUC

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=12180

Publicat de la data nov. 9 2012. Categorii STUDENT NEWS.

Zona comentariilor

Meteo în țară

31 mai 2020, 11:23
 

VSV
Soare
17°C
22 km/h
Perceput de temperatură: 19°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 59%
Vânt: 22 km/h VSV
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 7
Răsarit: 5:34
Apus: 20:53
Prognoza 1 iunie 2020
Zi
 

S
Parţial însorit cu furtună
21°C
Vânt: 7 km/h S
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

NNE
Ploaie
11°C
Vânt: 7 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 31-05-2020 Ora : 5 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 05:45 si 09:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Neamţ: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 27-05-2020 Ora : 9 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ   Interval de valabilitate: 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00 Fenomene vizate: manifestări […]

Loto

Horoscop

  • 299.664 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team