Congres extraordinar PSD la Sala Palatului

Social-democraţii se reunesc sâmbătă în Congres extraordinar la Sala Palatului, prilej cu care 24 de candidaţi vor cere votul forului de conducere pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi regionali ai PSD.

Nu vor fi alegeri pentru funcţia de preşedinte al PSD.

Candidaturile au fost validate vineri, într-o reuniune a Comitetului Executiv Naţional al PSD, în ajunul căreia mai mulţi lideri ai PSD şi-au anunţat candidatura la o funcţie de conducere în partid. Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu s-au înscris la preşedinte executiv, funcţie pentru care va candida şi premierul Viorica Dăncilă, după ce organizaţia Bucureşti-Ilfov şi-a exprimat susţinerea în acest sens. Pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Codrin Ştefănescu şi Marian Neacşu.

La Congresul de la Sala Palatului, toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot, după cum a anunţat vineri preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Astăzi au fost câteva hotărâri adoptate în Comitetul Executiv Naţional al PSD. Am propus colegilor mei să se aprobe şi candidaturile care nu îndeplineau toate condiţiile, pentru cei patru colegi, respectiv doamna Andronescu, domnul Bănicioiu, amândoi pentru funcţia de preşedinte executiv, domnul Cătălin Rădulescu, pentru funcţia de vicepreşedinte pe Regiunea Sud, şi domnul Codrin Ştefănescu, pentru funcţia de secretar general. Deci avem 24 de candidaţi aprobaţi. Toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot”, a declarat Dragnea, după Comitetul Executiv Naţional al PSD.

El a anunţat că îl va propune pe actualul preşedinte executiv al PSD,Niculae Bădălău, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţionalşi, totodată, că în cadrul CExN al PSD au fost aprobate propunerile de modificare la statut.

Liviu Dragnea a precizat că nu se pune problema ca mandatul său la şefia partidului să fie prelungit. „Eu sunt în mandat”, a subliniat preşedintele PSD.

Nu în ultimul rând, primarul sectorului 5, Daniel Florea, şi-a retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte PSD la regiunea Bucureşti – Ilfov, „pentru a rămâne armonie în organizaţie”.

Vicepreşedintele PSD Nicolae Bănicioiu a salutat vineri decizia de a valida toate candidaturile pentru congresul partidului, exprimându-şi convingerea că acest lucru s-a întâmplat la presiunea delegaţilor asupra reprezentanţilor lor în CExN.

„Mi-am exprimat nemulţumirile şi în interiorul şedinţei, prefer să nu vi le spun aici. Le-am spus colegilor mei, cred că le-a înţeles şi preşedintele partidului şi ceilalţi colegi din conducere, dar marea reuşită a zilei de astăzi şi o salut este validarea tuturor candidaturilor şi eu vreau să mulţumesc pentru asta colegilor care vin la Bucureşti, delegaţi, care sunt convins că au făcut ei presiunile necesare pentru a-i convinge pe reprezentanţii lor în CExN să voteze pentru acest lucru şi iată cum buturuga mică răstoarnă carul mare, pentru că jocurile subterane şi ascunse ale unora nu se potrivesc cu socotelile oamenilor”, a spus Bănicioiu.

Acesta a menţionat că va discuta cu un alt candidat la funcţia de preşedinte executiv al partidului, Ecaterina Andronescu, să găsească împreună o soluţie pentru a nu diviza voturile.

Bănicioiu a mai spus că până sâmbătă dimineaţă îşi va face lobby în rândul delegaţilor la congres pentru a-l susţine.

Pe de altă parte, el consideră că Viorica Dăncilă are ”foarte multă treabă de făcut la Guvern şi la Organizaţia de Femei şi nu ar mai trebui încărcată şi cu alte treburi foarte importante de preşedinte executiv”.

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu, care s-a declarat foarte emoţionat, a apreciat ca fiind normal faptul că în Comitetul Executiv Naţional au fost acceptate toate candidaturile la funcţiile de conducere şi a anunţat „discursuri foarte puternice la Congres”. El a susţinut vineri că are emoţii şi îi vine să îşi „rupă hainele şi să plângă” de situaţia la care s-a ajuns.

„Nu putem vorbi de o victorie în CEx, este vorba despre o chestie normală – faptul că ne-au aprobat colegii noştri să putem candida într-o competiţie liberă, este foarte normal. În momentul de faţă avem candidaturi la preşedinte executiv şi la secretar general în felul următor: Dragnea contra Nicolae Bănicioiu şi Cati Andronescu, la secretar general – Dragnea împotriva lui Codrin Ştefănescu. Iar Congresul, primarii noştri, oamenii noştri din zonă, vechi membri de partid, unii fondatori, cei care se bat în fiecare zi de la bunul Dumnezeu să îi convingă pe români că merităm să fim votaţi vor decide mâine dacă votează şi cu cine votează”, a declarat Codrin Ştefănescu, după şedinţa CExN.

El şi-a exprimat regretul că nu pot candida la funcţiile de vicepreşedinţi, pe formula cu regiuni, „oameni care au ceva de spus şi pe care poporul îi îmbrăţişează”, între aceştia fiind Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Eugen Teodorovici sau Adrian Dobre – purtător de cuvânt al partidului.

„Sunt, ca niciodată, foarte emoţionat şi ştiţi că nu am trac în faţa camerelor (…), am emoţii acum şi abia pot să mă stăpânesc şi simt aşa că îmi vine să îmi rup hainele de pe mine şi să plâng la situaţia la care s-a ajuns, vreau să mă calmez, mă aşteaptă colegii să punem la punct detaliile tehnice”, a mai spus Ştefănescu.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a menţionat că la Congres contează pe voturile colegilor care o cunosc de 22 de ani, având în vedere că a fost prezentă în fiecare judeţ cu ocazia campaniilor electorale sau a unor acţiuni pe linie de învăţământÎn opinia senatoarei, nu funcţia este importantă, fiind un lucru bun ponderea mare de femei în conducerea PSD.

Pe de altă parte, preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, susţine că este necesar Congresul PSD pentru adoptarea unui document programatic pentru perioada 2018-2020 şi şi-a exprimat regretul că atenţia este orientată către candidaturi.

„E foarte limpede. Avem nevoie de un document programatic pentru perioada 2018 – 2020, dar, din păcate, cea mai mare pasiune, reflectată şi în presă, se pune pe cine candidează. Am discutat. (…) Cei care au dorit să-şi aducă contribuţia la acest document au comunicat. Mâine, el va fi prezentat în plenul Congresului. Documentul va face referire şi la Justiţie cu siguranţă, pentru că este un lucru important, îndelung discutat. Sunt în curs modificările pe care le-am adus Legilor Justiţiei, pentru a reintra în discuţie în comisia specială, şi codurile trebuie în acord cu deciziile CCR. După cum ştiţi, la 1 aprilie, trebuie să transpunem şi Directiva privind prezumţia de nevinovăţie. Deci, sunt subiecte care nu pot fi ocolite”, a afirmat Ţuţuianu, vineri, după şedinţa CExN.

El a menţionat că propunerea de validare a candidaturilor a făcut-o „formal” Liviu Dragnea. „S-a decis ca fiecare dintre candidaţi să aibă observatori pe zona unde se votează şi pe zona urnelor. Totdeauna contează susţinerea pe care o are preşedintele faţă de un candidat sau altul, dar cred că contează şi prestaţia de până acum a fiecărui candidat, modul în care este receptat de colegii de partid”, a completat Ţuţuianu.

Urmărește evoluția evenimentelor pe:

AGERPRES

Citeşte şi:

DOCUMENTAR: Congresele PSD (1990-2015)

Congresul extraordinar al PSD

 

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.