IDENTITATEA NOASTRĂ CULTURALĂ: Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski’ din Constanța

Opera constănțeană a luat ființă în toamna anului 1957 și s-a numit la început Teatrul Muzical, apoi Teatrul Liric. De la prima ridicare de cortină cu spectacolul ”Liliacul” de J. Strauss din 28 martie 1958, drumul parcurs până în 2014 a însumat peste 60 de stagiuni, cu un total de peste 150 de titluri de operă și operetă.

După 1978, când a înființat Ansamblul de Balet Clasic și Contemporan ”Fantasio”, nucleul Companiei de balet de astăzi, se poate afirma că Oleg Danovski și trupa sa de la Constanța au devenit un fenomen cultural național. Repertoriul vast, multiplu și echilibrat, cu accentul pus pe capodopere originale, cuprinde baletul clasic, neoclasic și contemporan.
Înființată în 1979 din inițiativa dirijorului și pedagogului Paul Staicu, Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Marea Neagră” a evoluat continuu, cucerind un prestigios renume național și internațional, fiind considerată una dintre cele mai bune orchestre simfonice din estul Europei. Activitatea concertistică concretizată în peste 60 de manifestări simfonice, vocal-simfonice și camerale pe parcursul unei stagiuni, cuprinde un repertoriu format din capodopere ale istoriei muzicii universale și naționale, de la baroc la contemporaneitate.
În 2004, Opera, Ansamblul de Balet Clasic și Contemporan ”Fantasio” și Filarmonica ”Marea Neagră” au fost reorganizate sub denumirea de Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”. Teatrul se află situat în centrul orașului Constanța, pe str. Mircea cel Bătrân nr. 97.

Teatrul de Operă și Balet a fost amenajat într-o clădire cu detalii arhitecturale deosebite, impresionând atât prin aspect exterior, cât și interior. Construit în stil neogotic, edificiul are o vechime de mai bine de 70 de ani. Inițial a funcționat ca amfiteatru al Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân”.

În față clădirii se află Parcul Teatrului ”Oleg Danovski”, care a fost înființat în 1907, înfățișarea actuală datorându-se reamenajării din 1957-1958. În parc sunt amplasate statui din bronz, realizate de artiștii Constantin Baraschi („Extaz”, „Faun și Nimfa”) și Boris Caragea („Tinerețe”).
Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” permite organizarea de spectacole de mare anvergură, susținute atât la sediul teatrului din Constanța, cât și în întreaga țară și străinătate.
Astfel, Compania de Balet a organizat turnee în țară (în aproape toate orașele mari) și străinătate: Germania (2004 — 2011), Spania (2007), Italia (2009, 2010), iar Compania de Operă, în Germania (2005, 2007, 2008, 2010), și concerte simfonice — Spania (2006), Olanda (2007), Austria (2007), Franța (2010), Elveția (2007, 2012).
Repertoriul acoperă aproape toate epocile mari creatoare ale istoriei muzicii atât în domeniul operei, operetei, baletului, dar și simfonic și vocal-simfonic.

 

Gală extraordinară de balet – 4 martie 2018

Au fost realizate premiere cu spectacolele ”Liliacul” de J. Strauss (în limba română), ”Don Giovanni”, ”Nunta lui Figaro”, ”Răpirea din Serai” de W.A. Mozart, ”Lyssistrata” de G. Dendrino, ”Văduva veselă” de F. Lehar, ”Carmen” de G. Bizet, ”Cavalleria rusticană” de P. Mascagni, ”Paiațe” de R. Leoncavallo, ”O noapte furtunoasă” de P. Constantinescu, ”Micuța Dorothy” de Marius Țeicu, reluări ale spectacolelor ”Elixirul dragostei”, ”Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, ”Bal mascat” și ”Nabucco” de G. Verdi, menținându-se în repertoriul curent ”Traviata”, ”Rigoletto”, ”Trubadurul”, ”Aida” de G. Verdi, ”Tosca”, ”Madame Butterfly”, ”Boema” de G. Puccini, ”Soldățelul de plumb” de D. Capoianu, ”Otello” de G. Verdi, ”Mam’zelle Nitouche” de L. Herve, baletele ”Giselle” de A. Adam, ”Viață de artist” pe muzica lui J. Strauss, ”Peer Gynt” — muzica E. Grieg, coregrafia Gh. Koftun; ”Max și Moritz” — colaj coregrafic în viziunea coregrafică a lui Godrun Schwartz, ”Orfeu”, ”Spărgătorul de nuci”, ”Arlechinada”, ”Mowgly”, ”Lacul lebedelor”, ”Crăiasa zăpezii”, ”Frumoasa din pădurea adormită”, ”Don Quijote” și nenumărate concerte simfonice.

Contribuția adusă culturii românești de echipa TNOB a fost recunoscută de-a lungul timpului de premiile acordate, cele mai recente fiind: premiul pentru cel mai bun solist de balet — Adrian Mihaiu, în cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale (2013), premiul pentru cel mai bun spectacol de musical — ”My Fair Lady”, regia Alice Barb, care a primit, de asemenea, premiul pentru regie musical, la secțiunea Operă și Musical, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical (2012), premiul pentru ”Performanță în management” acordat Danielei Vlădescu, directorul general al Teatrului de Operă și Balet din Constanța, de Forumul Muzical Român (2009). 

Teatrul Național de Operă și Balet are strânse legături de colaborare cu toate instituțiile de profil din țară și din străinătate, dar și cu Academiile de Muzică ale marilor centre Universitare Naționale, în vederea promovării tinerilor artiști.
Oleg Danovski — creatorul baletului românesc

Coregraful și balerinul Oleg Danovski s-a născut la 8 februarie 1917, în localitatea Vosnesensk, din Ucraina, într-o familie cu origini germane.
Din 1920, a locuit la Cernăuți, unde mama lui s-a angajat ca maestră de balet. A studiat vioara timp de șapte ani, ulterior dedicându-se dansului. La 14 ani a fugit la București cu o elevă de-a mamei sale. După o perioadă foarte dificilă, în care nu a avut cu ce să se întrețină, s-a angajat ca balerin la Teatrul Cărăbuș, unde, în scurt timp, a devenit prim solist. Remarcabila sa evoluție i-a adus supranumele de Sfinxul Slav.
La 17 ani devenea cel mai tânăr coregraf din lume, activând o vreme la Teatrul Evreiesc, unde a studiat regia cu Iacob Sternberg. Apoi, s-a angajat ca solist la Opera din București, unde a început să monteze spectacole remarcabile.
A colaborat cu mari artiști ai vremii precum Josephinne Backer sau Boris Kneazev. Robert Helpmann l-a invitat să monteze la Londra ”Lacul lebedelor”, aceasta fiind printre cele mai bune montări cunoscute. Și-a format un ansamblu de 150 de balerini, iar în 1949 a devenit decanul Academiei de Balet.
În 1978, s-a întâlnit, la Constanța, cu directorul Teatrului de Revistă „Fantasio”, Aurel Manolache, care i-a propus o colaborare. Oleg Danovski l-a convins să înființeze o secție de balet a Teatrului Fantasio, ”Ansamblul de balet clasic și contemporan”, primul spectacol montat fiind „Chopiniana”.
Aici, Oleg Danovski a montat ”Lacul lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormită” și ”Spărgătorul de nuci”. Prin legăturile sale cu impresarul german Landgraff, Oleg Danovski a organizat un turneu anual al Teatrului în Germania, renumele balerinilor români ajungând pentru prima oară în afara granițelor țării. Oleg Danovski a apărut pe toate marile scene ale lumii, precum Teatrul Balșoi, Opera din Milano sau Metropolitan New York.
Ultimul său spectacol a fost ”Crăiasa zăpezilor”, pe care a reușit să-l monteze în doar două săptămâni, deși era grav bolnav. A murit la 21 octombrie 1996.

Sursa: AGERPRES

Foto: Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski” Constanta

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.