Constantin Niță: România trebuie să ia măsurile necesare pentru a scădea prețul energiei

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a anuntat joi ca Ministerul Economiei intentioneaza sa intocmeasca o strategie energetica prin care acest domeniu sa fie restructurat prin retehnologizare, nu prin concedieri.

„Daca vom reusi sa facem un holding pe mix de energie, atunci toate companiile din acel holding nu trebuie sa mai aiba servicii adiacente acelui holding, ci centre de profit care raman numai cu personalul tehnic. Vom face restructurarea domeniului energetic prin retehnologizare, nu prin datoameni afara. Pentru acest lucru este insa nevoie de acel management privat care sa aiba puterea sa faca acest lucru. Avem nevoie de o abordare catre  o economie de piata si catre consumator”, a spus Nita, precizand ca, in cazul in care Romania nu ia masurile necesare pentru a scadea pretul energiei, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali „ vom avea mari probleme cu competitivitatea produselor romanesti”.

Acesta a explicat ca, potrivit unui studiu prezentat ieri  de catre Consiliul European, produsele americane sunt mult mai ieftine decat cele europene din cauza faptului ca SUA foloseste si gazele de sist.

Potrivit acestuia, Romania are nevoie de investititii pentru interconetari, pentru a deveni o tara exportatoare de energie: „Trebuie sa ne adaptam. Va trebui sa devenim o tara exportatoare de energie in cel mai scurt timp. Asta inseamna ca ne trebuie interconectare. Acum nu putem exporta decat cantitati limitate. In perioada urmatoare, in strategia pe care o vom proiecta anul acesta va trebui sa prevedem fondurile necesare pentru interconectarea cu toate statele din jurul nostru, inclusiv Turcia si Serbia. Romania poate deveni un jucator important in piata. Romania a contribuit mult la dezvoltarea proiectului Nabucco. La sfarsitul lunii iunie speram ca Azerbadjan sa ia o decizie privind actionariatul si sa trecem la lucrari. Avem nevoie de interconectare si cu Republica Moldova. In aceasta dupa-amiaza voi merge in tara vecina pentru a discuta acest aspect. Va trebui sa vorbim si cu Bulgaria, sa vedem cum ne intelegem cu transportul energiei  si cu alte investititii comune. Aceste surse multiple de aprovizionare nu duc decat la scaderea pretului”, a mai spus ministrul.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.