Consultare publică organizată de Primăria Generală: pasajul de la Piața Romană

Miercuri, începând cu ora 12, la sediul Primăriei Municipiului București a avut loc dezbaterea publică pe marginea proiectului PUZ – modernizare Piața Romană și Pasaj Pietonal. Dezbaterea a fost organizată de Primărie, la solicitarea organizațiilor Centrul de Resurse pentru participare publică și ActiveWatch.

Proiectul a fost postat pe pagina oficială a instituției, considerând acest demers ca fiind suficient pentru a legitima procedura de consultare publică. Poziția oficială a PMB cu privire la procesul de consultare publică este, în opinia celor două organizații, sfidătoare și desconsideră procedura de informare și consultare publică, procedură naturală în cadrul democrațiilor participative. Astfel că, în documentul supus dezbaterii publice se menționează că  “datele și locurile tuturor întâlnirilor la care cetățenii au fost invitați să dezbată propunerea solicitantului” – “nu este czul”, precum și: “localizarea rezidenților, proprietarilor și părților interesate care au primit notificări, buletine informative sau alte materiale scrise” – “nu e cazul”.

Având în vedere acest proiect,va avea un impact major asupra centrului capitalei  cele două organizații îi încurajează pe toți cei interesați să ia parte la dezbatere. Astfel că am lansat propuneri de participare la această dezbatere către toți cetățenii și entitățile care, în opinia noastră, trebuie să își exprime punctul de vedere: mediul academic de specialitate (reprezentanți ai Facultății de Urbanism din cadrul Facultății de Arhitectură “Ion Mincu”), autorii PIDU Central (care trebuie, în opinia noastră, să fie consultat cu privire la soluția propusă pentru zonă), reprezentanți ai Academiei de Studii Economice și ai Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (instituții de învățământ aflate în imediata vecinătate a zonei), precum și cetățeni și agenți economici din zonă ce vor fi afectați de restricționarea accesului pietonilor în zonă.

“Menționăm că demersul nostru reflectă misiunea celor două organizații de promovare a bunei guvernării. Administrarea publică a orașului trebuie să se facă cu responsabilitate și cu consultarea tuturor factorilor interesați. Acest tip de luare a deciziilor prin care consultarea publică “nu este necesară” este unul de tip paternalist pe care, în conformitate cu normele democrației participative, trebuie să îl abandonăm”, spune Oana Preda, directorul Ce-Re.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.