Şi Franţa se opune aderării României la spațiul Schengen

După Olanda, Germania şi Finlanda, nici Franţa nu ne vrea în Schengen. Motivul? Angajamentul slab în combaterea corupției.

Președinția irlandeză și Austria au pledat, miercuri după-amiază, din nou pentru varianta aderării treptate a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, dar nu au reușit să schimbe poziția de veto a Germaniei, Franței, Olandei și Finlandei.

Consiliul JAI nu va lua, joi, nicio decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, din cauza opoziţiei mai multor state membre, anunţă un oficial din cadrul Preşedinţiei irlandeze a UE, citat de AFP.

„Nu va exista niciun vot şi nicio decizie”, a comunicat preşedinţia irlandeză a Consiliului UE.

„Deocamdată, nu există consens” pentru integrarea României şi Bulgariei deoarece „mai multe state au rezerve şi preocupări”, a precizat o sursă din cadrul preşedinţiei irlandeze.

„Dosarul nu va putea fi soluţionat de preşedinţia irlandeză şi va trece la Lituania”, care va deţine preşedinţia Consiliului UE începând din iulie, adaugă sursa citată.

O reuniune a ambasadorilor statelor UE era programată miercuri seara la Bruxelles în încercarea de a se găsi o soluţie la actuala criză, conform unor surse diplomatice.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, că Germania nu este singura ţară care ar fi votat împotriva aderării României la Schengen în Consiliul JAI, precizând că sunt cel puţin şapte state care s-ar fi opus în cazul unui vot.

Ponta vine să-l contrazică pe Băsescu: „Nu ştiţi de aceste şapte state, pentru că ele nu există, nu aveţi cum să ştiţi nici măcar de două, pentru că atunci când vorbim de poziţia unor ţări ale UE, nu putem să vorbim aşa, după bârfe”.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.