Consultări cu marile industrii manufacturiere în cadrul proiectului de Reindustrializare

Ministerul Economiei continuă şi în această săptămână consultările cu marile industrii manufacturiere în cadrul proiectului de elaborare a Strategiei de Reindustrializare a României. Astfel, marţi, 23 aprilie 2013, reprezentanţii Industriei materialelor de construcţii şi ai Industriei sticlei au fost invitaţi la sediul Ministerului Economiei, urmând să aibă loc întâlniri şi cu reprezentanţii Industriei cauciucului şi a maselor plastice (miercuri, 24 aprilie), Industriei anorganice şi Industriei îngrăşămintelor (joi, 25 aprilie), Industriei hârtiei şi reciclarea (vineri, 26 aprilie).
Reprezentanţii Industriei materialelor de construcţii şi ai Industriei sticlei au ridicat, în cadrul discuţiilor, probleme specifice referitoare la fiscalitate, preţurile la energie şi la gaze, instabilitatea legislativă, forţa de muncă necalificată, făcând totodată propuneri pentru descentralizarea curriculumului şcolar, existenţa unui parteneriat public-privat privind educaţia tehnică, reducerea TVA la materialele de construcţii destinate lucrărilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice etc.
Participanţii la dezbatere au făcut referire la numeroase exemple de bune practici din ţările europene în domenii precum educaţia, implementarea contractului de performanţă energetică, generalizarea eco-label pentru materialele de construcţii, eco-label fiind o schemă unică de certificare pentru a ajuta consumatorii să distingă produsele şi serviciile verzi, care nu afectează mediul.
Începând cu data de 9 aprilie a.c. au fost demarate consultările cu reprezentanţii industriei manufacturiere româneşti. La consultări participă atât manageri de companii şi asociaţii patronale, cât şi institute de cercetare, cadre universitare şi alte categorii direct implicate în evoluţia anumitor sectoare.
Temele generale ale  dezbaterilor se referă la cadrul instituţional, administrativ, legislativ şi economico-financiar, procesele de inovare la nivelul companiilor şi relaţia acestora cu universităţile şi institutele de cercetare, resursele umane care să asigure dezvoltarea industriei, comunicarea pe tema legislaţiei europene adoptate şi în curs de adoptare.
Obiectivul principal al acestor consultări îl reprezintă analiza tendinţelor industriei româneşti pe termen mediu şi lung, identificarea potenţialului nevalorificat şi optimizarea lanţului de valoare adăugată din fiecare industrie.
Întâlnirile constituie şi un bun prilej de a inventaria o serie de probleme punctuale care pot fi soluţionate într-un orizont relativ scurt de timp, cu efecte benefice asupra unor industrii şi economiei, în ansamblu.
În unele cazuri va fi demarată procedura comunicării cu celelalte ministere implicate pentru adoptarea legislaţiei necesare, iar în altele Ministerul Economiei a elaborat propuneri concrete pe care urmează să le supună dezbaterii publice.
Echipa de proiect, coordonată de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi de secretarul de stat Adrian Ciocănea, îşi exprimă totala deschidere către  un dialog constructiv şi transparent cu reprezentanţii business-ului românesc pentru elaborarea celor patru documente în scopul reindustrializării României: documentul  de politică industrială, documentul strategiei de cercetare-inovare, cel al strategiei de export şi documentul de dezvoltare economică rurală. Aceste documente vor reprezenta elemente-pilon în completarea strategiei de competitivitate, cu aplicabilitate pe termen lung, până în anul  2020.
Reprezentanţii mediului de afaceri care doresc să participe la întâlnirile sectoriale pentru elaborarea Strategiei Reindustrializării României se pot înscrie la adresele de e-mail:politici_industriale@minind.ro şi strategie@minind.ro, telefon: 021.20.25.149.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.