Consultări pe tema Strategiei de Reindustrializare a României

Reprezentanţii Industriei anorganice şi cei ai industriei îngrăşămintelor chimice prezenţi joi, 25 aprilie 2013, la sediul Ministerului Economiei, în cadrul consultărilor cu marile industrii manufacturiere în vederea elaborării Strategiei de Reindustrializare a României, s-au referit la problemele specifice legate, în principal, de preţurile la gaz metan şi energie electrică.

Ei au precizat că ponderea cea mai mare din costurile de producţie, respectiv 70-75%, în privinţa industriei îngrăşămintelor chimice, o reprezintă preţurile la gazele naturale şi energie electrică. Producătorii şi reprezentanţii asociaţiilor patronale susţin că dacă nu vor fi luate măsuri legate de preţurile la gaze şi energie, industria de profil ar putea dispărea în câţiva ani. De asemenea, alte două probleme aduse în discuţie s-au referit la costurile de transport şi contribuţia la coşul de energie reglementat de ANRE.

Pe de altă parte, a fost ridicată problema specialiştilor din domeniu. Reprezentanţii Industriei anorganice şi cei ai industriei îngrăşămintelor chimice au declarat că 25 de procente din personalul muncitor au deja vârsta de pensionare, iar operatorii chimişti, inginerii şi maiştrii se formează extrem de greu, în timp.

Anterior, reprezentanţii Industriei cauciucului şi cei ai Industriei maselor plastice, prezenţi miercuri, 24 aprilie 2013, la sediul Ministerului Economiei, în cadrul consultărilor cu marile industrii manufacturiere în vederea elaborării Strategiei de Reindustrializare a României, au ridicat problema nivelului pregătirii profesionale, susţinând necesitatea reînfiinţării şcolilor profesionale şi a pregătirii absolvenţilor din învăţământul superior în funcţie de cerinţele pieţei muncii.

În acelaşi timp, reprezentanţii asociaţilor profesionale, a patronatelor şi a firmelor prezente la discuţii, au solicitat elaborarea şi adoptarea în regim de urgenţă a unei legi a holdingului, dar şi aplicarea strictă a legislaţiei actuale specifice. De asemenea, absenţa datelor statistice sau prezentarea unor statistici neconforme cu realitatea din teren, în cazul Industriei cauciucului a Industriei maselor plastice, birocraţia, facilităţile pentru reciclarea deşeurilor, precum şi accesul la fondurile europene, au reprezentat alte câteva probleme evocate în cadrul întâlnirii.

Începând cu data de 9 aprilie a.c. au fost demarate consultările cu reprezentanţii industriei manufacturiere româneşti. La consultări participă atât manageri de companii şi asociaţii patronale, cât şi institute de cercetare, cadre universitare şi alte categorii direct implicate în evoluţia anumitor sectoare.

Temele generale ale  dezbaterilor se referă la cadrul instituţional, administrativ, legislativ şi economico-financiar, procesele de inovare la nivelul companiilor şi relaţia acestora cu universităţile şi institutele de cercetare, resursele umane care să asigure dezvoltarea industriei, comunicarea pe tema legislaţiei europene adoptate şi în curs de adoptare.

Obiectivul principal al acestor consultări îl reprezintă analiza tendinţelor industriei româneşti pe termen mediu şi lung, identificarea potenţialului nevalorificat şi optimizarea lanţului de valoare adăugată din fiecare industrie.

Întâlnirile constituie şi un bun prilej de a inventaria o serie de probleme punctuale care pot fi soluţionate într-un orizont relativ scurt de timp, cu efecte benefice asupra unor industrii şi economiei, în ansamblu.

În unele cazuri va fi demarată procedura comunicării cu celelalte ministere implicate pentru adoptarea legislaţiei necesare, iar în altele Ministerul Economiei a elaborat propuneri concrete pe care urmează să le supună dezbaterii publice.

Echipa de proiect, coordonată de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi de secretarul de stat Adrian Ciocănea, îşi exprimă totala deschidere către  un dialog constructiv şi transparent cu reprezentanţii business-ului românesc pentru elaborarea celor patru documente în scopul reindustrializării României: documentul  de politică industrială, documentul strategiei de cercetare-inovare, cel al strategiei de export şi documentul de dezvoltare economică rurală. Aceste documente vor reprezenta elemente-pilon în completarea strategiei de competitivitate, cu aplicabilitate pe termen lung, până în anul  2020.

Următoarea întâlnire va avea loc vineri, 26 aprilie, cu reprezentanţii Industriei “hârtie şi reciclare”.

Reprezentanţii mediului de afaceri care doresc să participe la întâlnirile sectoriale pentru elaborarea Strategiei Reindustrializării României se pot înscrie la adresele de e-mail:politici_industriale@minind.ro şi strategie@minind.ro, telefon: 021.20.25.149.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.