CONTRAFORȚA sau pandemia.md… Un film despre realitățile noastre din Basarabia sau despre rătăcirile umane
Korona – unul din eroii principali, nume inspirat de pandemia virusului prin care a trecut generația noastră recent, întruchipează forța răului contra – pusă puterii binelui, reprezentată de minunatul nostru (!) actor român basarabean Nicolae Jelescu.
O tristețe profundă, strivitoare și, în același timp, speranța în puterea biruitoare a binelui, a spiritului descătușat prin iubire – acestea sunt trăirile în timpul și după vizionarea filmului Contraforța.
Deși, s-ar părea că pandemia.md reflectă degradarea morală a unei comunități, lupta spiritului pentru supraviețuire este specifică fiecărui om și omenirii, dintotdeauna.
Concluzia finală conform căreia rătăcirile sunt rodul sărăciei și fricii ar putea fi rezumată la condiția umană contrapusă stării de conștiință și conștiență.
Necesitatea imperioasă de a depăși pandemia spirituală, creată de diverși viruși, reminiscențele unei mentalități învechite e în sarcina fiecărei generații, iar creatorii, creațiile artistice au rolul lor primordial în acest proces de transformare.
Emilia Jereghi, fetița din film, care își caută fluturele pierdut, dar și tandemul ei cu actorul Nicolae Jelescu și “zmeul” zburător sunt imaginile luminoase, salvatoare.
Restabilirea Axei valorilor spirituale, morale, civilizaționale ar fi salvarea noastră individuală și comună.
Mulțumiri și binecuvântări pentru regizorul Valeriu Jereghi, pentru actorii Nicolae Jelescu, Olga Guțu-Cucu, Olivia Furtună, Ronin Terente, Emiliei Jereghi, fiica regizorului, actrița Maria Ploae prezentă la lansare împreună cu soțul ei, regizorul Nicolae Mărgineanu, care în film a vorbit într-un grai moldovenesc cu specific basarabean…
În ziua de marți, 5 noiembrie, Cinemateca Română din Eforie ne-a îndemnat la reflecții: Puterea versus Forța este o temă la ordinea zilei.
PS: Deși la București am organizat cu mai multe ocazii evenimente – omagiu regizorilor Emil Loteanu, ce includeau demonstrarea pentru public a filmelor marelui regizor (“Lăutarii,” “Șatra”, “Se caută un paznic”, “Anna Pavlova”, “Poenile roșii” – toate sub genericul “La izvoarele sărbătorii Zilei Limbii Române” – prima ediție a sărbătorii în România, desfășurată la cinematograful Patria din București) și Victor Bucătaru (“Clopotul reînvierii”, “La izvoare,” “Masacru inocenților” la Clubul Țăranului Român), regret că am amânat organizarea unui eveniment similar pentru regizorul Valeriu Jereghi.
M-am bucurat însă, că, ani în urmă, mi-a fost acceptată propunerea candidaturii Domniei Sale pentru premiera filmului “Milica”, în cadrul Festivalului Filmului pentru Tineret de la București.
Fii binecuvântată cu împliniri Emilia-Milica, fiică și actriță-semănătoare de lumină și speranță!
Iulia Gorea Costin
Pingback: CONTRAFORȚA sau pandemia.md… Un film despre realitățile noastre din Basarabia sau despre rătăcirile umane – Ultima Oră - newsflash