Cooperare interinstituţională în domeniul prevenirii consumului de droguri
În scopul conştientizării şi sensibilizării opiniei publice cu privire la consecinţele consumului de droguri, în special asupra tinerei generaţii, la sediul Agenţiei Naţionale Antidrog, a avut loc ieri o conferinţă de presă susţinută de chestor Sorin Oprea – Directorul ANA şi Cristian Cosmin – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului.
În deschiderea conferinţei, Directorul Agenţiei Naţionale Antidrog a punctat temele întâlnirii, remarcând importanţa mesajelor de sensibilizare transmise către populaţie în general, dar mai ales către generaţia tânără. În acest sens, făcând referire la gravitatea fenomenului drogurilor în general, a fost subliniată necesitatea implicării tuturor actorilor sociali în combaterea acestuia.
În continuare, au fost prezentate principiile cooperării interinstituţionale în domeniul prevenirii consumului de droguri în rândul tinerilor, care au stat la baza elaborării Protocolului de colaborare, semnat recent între Agenţia Naţională Antidrog şi Ministerul Tineretului şi Sportului. În acest context, secretarul de stat pentru tineret, Cristian Cosmin, a făcut referire atât la direcţiile generale de colaborare stabilite prin acest protocol, cât şi la activităţile punctuale ce vor fi derulate în parteneriat de cele două instituţii. În discursul său, Cristian Cosmin a evidenţiat importanţa desfăşurării unor campanii de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, ţinând cont de cifrele privind consumul de droguri în rândul tinerilor, care rezultă din mai multe studii efectuate de Agenţia Naţională Antidrog. Totodată, a fost prezentat modul în care Ministerul Tineretului şi Sportului se va implica pentru a împidica dezvoltarea acestui flagel, subliniind „Noi promovăm mişcarea, sportul şi activităţile de educaţie non-formală şi îi îndemnăm pe tineri să se implice în astfel de activităţi”.
Cea de-a doua temă a conferinţei, referitoare la excluderea socială în rândul consumatorilor de droguri, a fost susţinută de Directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, care a prezentat rezultatele primului studiu dedicat acestei problematici.
Evidenţiind importanţa studiului pentru orientarea politicilor şi intervenţiilor în domeniu, directorul ANA a remarcat utilitatea rezultatelor şi din punct de vedere al cunoaşterii ştiinţifice, studiul oferind date despre caracteristicile consumatorilor de droguri neincluşi în serviciile de asistenţă din sistemul public sau privat. În acest context, s-a subliniat că „prin această cercetare dorim să ne aducem contribuţia la acoperirea lacunelor care încă persistă în acest domeniu, alăturându-ne eforturilor depuse atât de instituţiile statului, cât şi de organizaţiile neguvernamentale.”
Rezultatele studiului au scos în evidenţă următoarele aspecte ale excluderii sociale în rândul consumatorilor de droguri:
• Cel mai adesea, consumatorii de droguri se regăsesc în condiţii de vulnerabilitate personală şi socială cauzată de comportamentul lor de consum.
• Consumul permanent de droguri şi modul de viaţă pe care-l presupune acesta conduc la limitarea accesului la anumite poziţii şi roluri sociale.
• Tipul drogului consumat, precum şi frecvenţa consumului diferenţiază în rândul consumatorilor de droguri mai multe grade ale excluziunii sociale.
• Categoria cea mai vulnerabilă din punct de vedere social este reprezentată de consumatorii de heroină şi SNPP.
• În rândul acestora au fost identificaţi mai mulţi factori de risc, precum: existenţa antecedentelor penale, starea precară de sănătate, nivelul educaţional, calificarea profesională şi implicarea scăzută în activităţi cultural-artistice.
• Astfel, în rândul consumatorilor de heroină şi SNPP, se regăsesc majoritatea celor care au antecedente penale.
• În cea mai mare parte, cei (92,9%) care se consideră a fi într-o situaţie dificilă ca urmare a consumului de droguri provin din rândul consumatorilor de heroină şi SNPP.
• Majoritatea consumatorilor de heroină şi SNPP sunt fără ocupaţie, au venituri mici şi prezintă cel mai scăzut interes privind implicarea în activităţi de timp liber. Totodată, aceştia au cea mai mare insatisfacţie faţă de nivelul educaţiei obţinut raportat la aspiraţiile pe care le au sau le-au avut în viaţă.
Ultima temă abordată în cadrul conferinţei a făcut referire la rolul campaniilor de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor. Cu acest prilej, a avut loc o prezentare a Campaniei naţionale „Prea rebel să fii condus”, iniţiată şi organizată de Agenţia Naţională Antidrog, începând din luna iunie 2012. Totodată, au fost expuse rezultatele estimate ale acestei campanii.
La finalul conferinţei, reprezentanţii celor instituţii au lansat invitaţia de a participa în partea a doua a zilei, începând cu orele 21.00, în Parcul Cişmigiu (zona Debarcader), la evenimentul de sensibilizare a opiniei publice privind riscul de deces ca urmare a consumului de droguri, în cadrul căruia reprezentanţii celor două instituţii partenere vor lansa lampioane pe lac şi vor distribui materiale informative privind consecinţele nefaste pe care l-a avut consumul de droguri asupra vieţii unor celebrităţi.