Coplata şi pachetul de bază, contestate de populaţie

 Peste jumătate dintre români nu sunt de acord cu introducerea sistemului de coplată în sectorul sanitar, majoritatea respingând totodată şi intenţia Ministerului Sănătăţii de a reduce numărul serviciilor medicale oferite gratuit prin intermediul asigurării obligatorii de sănătate, relevă un studiu comandat de Institutul Aspen România.

Introducerea sistemului de coplată în sectorul sanitar, măsură care urmează a fi aplicată din martie şi care presupune introducerea unei sume fixe de maximum 10 lei îi nemulţumeşte pe 68% dintre persoanele intervievate, care consideră că introducerea sistemului nu va avea un efect semnificativ în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite. Mai mult, românii dezaprobă în proporţie de 78% intenţia Ministerului Sănătăţii de a reduce numărul serviciilor medicale oferite gratuit prin intermediul asigurării obligatorii de sănătate, una din consecinţele introducerii pachetului de servicii de bază.

Chestionaţi în legătură cu încrederea lor în instituţiile aparţinând domeniului medical, românii au menţionat în proporţie de 88% SMURD, la mică distanţă, cu un procent de 75%, situându-se sectorul de servicii medicale private. Ambulanţa se găseşte pe a treia poziţie, cu 49%, în timp ce sectorul de servicii medicale publice este apreciat de doar 17% dintre respondenţi. La rândul său, Casa Naţională de Sănătate se bucură de încrederea a 12% dintre români, iar Ministerul Sănătăţii de un procent de doar 11%.

Exporturile paralele afectează piaţa internă

Cele mai apreciate trei spitale publice în Bucureşti sunt Spitalul Universitar Bucureşti, Spitalul Militar Central şi Spitalul de Urgenţă Floreasca. Totodată, 72% dintre respondenţi spun că pacienţii trebuie să aibă în egală măsură acces, în funcţie de opţiunea fiecăruia, la serviciile medicale plătite de către asiguratorul public, indiferent dacă sunt publice sau private, îm condiţiile în care Ministerul Sănătăţii ia în considerare încetarea finanţării spitalelor private.

Studiul realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, a abordat de asemenea impactul exporturilor paralele asupra pieţei interne de medicamente, în sensul că pe măsură ce cantităţile destinate exporturilor paralele cresc, volumele distribuite către farmacii şi implicit populaţiei scad.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.268 respondenţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, rezidente în mediul urban. Culegerea datelor a fost realizată în intervalul 1-12 februarie 2013.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.