Scrisul de mână, materie… opţională

În 45 de state americane scrisul de mână va deveni de anul viitor materie opţională în şcoli. Aceleaşi state au decis că în locul caligrafiei elevii să studieze că disciplină şcolară Word-ul. În Marea Britanie, 40% dintre persoanele participante la un sondaj de opinie au declarat că nu au mai scris nimic de mână de mai bine de 6 luni. În aceste condiţii, ce se întâmplă dacă nu vom mai învăţa să scriem – întreabă publicaţia franceză Le Point. „Când ochiul citeşte, creierul scrie de mână. Să citeşti înseamnă să scrii”, au explicat doi cercetători de la Centre naţional de la recherche scientifique (CNRS).

Pe de altă parte, există specialişti care susţin că scrisul la calculator are influenţe benefice asupra modului în care scriem. Atunci când scrii la calculator, este foarte uşor să ştergi un cuvânt, să rescrii sau să modifici pasaje. Aceste lucruri „au eliberat actul de a scrie de problema deciziei. Cu ajutorul unei tastaturi, ne gândim la cuvinte mai uşor, mai liber”, susţine Roland Jouvent, psihiatru şi director în cadrul CNRS. Potrivit acestuia, indiferent de ce se va întâmpla, generaţiile viitoare nu vor mai avea răbdare să scrie cu cerneală: „Cred că în 20 de ani, un profesor de şcoala nu va mai putea ţine 20 de copii în clasă pentru a reproduce fiecare literă de mână”.

RFI notează că printre argumentele celor care susţin că scrisul de mână nu mai trebuie învăţat în şcoală se numără „pericolul de moarte”. „Circa 7.000 de americani ar fi murit pentru că au fost incapabili să citească reţeta scrisă urât de către medicul lor”, potrivit RFI care citează analiza franceză.

În ce priveşte România, Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei Edu CER, consideră că „nu am ajuns în faza în care să alegem”: „Din experienţa de profesor aş putea să spun că elevii sunt obligaţi să scrie tezele, lucrările de control, lucrările la examene de mână, aşa încât şcoala le cere eseuri, să îşi redacteze temele pentru acasă de mână. Nu se pune problema să fie pe calculator. E, într-adevăr, o problemă importantă, dar din fericire, România nu e America, să aleagă. Ce procent dintre romani poate înlocui scrisul de mâna cu calculatorul, să îşi completeze la Fisc o declaraţie sau la Primărie să facă o cerere?”.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.