Coreea de Nord își exprimă intenția de negocieri într-o scrisoare deschisă către Seoul

Comisia de Apărare a Coreei de Nord a trimis o scrisoare deschisă poporului sud-coreean, exprimându-și speranțele cu privire la „crearea unei atmosfere de reconciliere și unitate”, a anunțat presa de la Seoul.

„O decizie îndrăzneață privind încetarea tuturor actelor militare ostile este cel mai important pas în crearea unei căi largi pentru dezvoltarea relațiilor dintre Nord și Sud”, se arată în scrisoarea autorităților nord-coreene.

Săptămâna trecută, autoritățile nord-coreene au prezentat mai multe propuneri liderilor de la Seoul privind anularea exercițiilor militare comune cu forțele americane, programate pentru lunile Februarie și Martie, și evitarea oricăror acțiuni militare de provocare în viitor. Liderii de la Seoul au catalogat mesajele nordului drept propagandă „înșelătoare” și au interpretat cererile drept un complot menit să ascundă eventualele acțiuni militare ale Coreei de Nord.

„Din păcate, autoritățile sud-coreene își mențin neschimbată poziția lor greșită și negativă”, se arată în scrisoarea Comisiei de Apărare a Coreei de Nord, care avertizează că liderii de la Seoul „nu ar trebui să se îndoiască, să interpreteze greșit și să respingă propunerea noastră sinceră și importantă”.

Tensiunile dintre cele două state coreene se acutizează de fiecare dată când Seoulul întreprinde exerciții militare comune cu Statele Unite, dar tonul celui mai recent mesaj nord-coreean pare mult mai puțin dur decât al celor emise în anii trecuți.

La începutul lui 2013, Coreea de Nord a anunțat, în cadrul unei declarații speciale, prezentate de presa de stat, că va intra în „stare de război” cu Seoulul.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.