Coreea de Nord se aliniază sâmbătă la fusul orar al Coreei de Sud

Coreea de Nord își aliniază sâmbătă, 5 mai, fusul orar la cel al Coreei de Sud – cu 30 de minute mai devreme, a anunțat agenția oficială de presă de la Phenian, un nou semn al detensionării în curs în Peninsula Coreeană, scrie AFP.

Această „resetare orară este prima măsură practică luată după cea de-a treia întâlnire de la summitul istoric Nord-Sud (desfășurat în urmă cu o săptămâna – n.r.) în vederea accelerării procesului ca Nordul și Sudul să devină unul singur”, a scris agenția nord-coreeană KCNA.

Prin urmare, Coreea de Nord își va da ceasurile cu o jumătate de oră înapoi.

Culoar aerian spre Coreea de Sud

În plus, notează AGERPRES, Coreea de Nord a înaintat o propunere Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) pentru deschiderea unui culoar aerian spre Coreea de Sud.

Această solicitare pentru introducerea de „servicii de circulaţie aeriană” între Phenian şi oraşul sud-coreean Incheon, în apropiere de Seul, a fost primită în februarie la sediul regional al OACI din Thailanda, conform unui e-mail al agenţiei transmis către AFP.

Cu sediul la Montreal, OACI a retransmis această propunere Biroului Aviaţiei Civile din Coreea de Sud, subliniindu-şi „dorinţa de a facilita şi susţine discuţii suplimentare” pe acest subiect.

Autoritatea aviaţiei civile din Coreea de Sud „examinează în acest moment” propunerea Coreei de Nord, conform textului OACI.

O misiune a OACI se va deplasa „săptămâna viitoare” în Coreea de Nord pentru a discuta în detaliu despre acest proiect de culoar aerian.

Această misiune va fi condusă de directorul pentru regiunea Asia-Pacific al OACI, Arun Mishra, şi de directorul Biroului Navigaţiei Aeriene, Stephen Creamer.

Summitul recent dintre liderul nord coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a simbolizat un dezgheţ diplomatic în Peninsula Coreeană după ani de tensiuni privind programele nuclear şi balistic ale regimului de la Phenian.

În următoarele săptămâni ar urma să aibă loc un summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Sursa: HOTNEWS; AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.