„CORNEL PATRICHI – Regele dansului”

Pe 26 septembrie, de la ora 14:00, în Pasajul Colosseum, din Calea Victoriei nr. 48-50, ne vom reaminti de “CORNEL PATRICHI – Regele Dansului“, în cadrul evenimentului cu același nume al Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, realizat de Vasile Muraru și Valentina Fătu în amintirea celebrului maestru coregraf.

Evenimentul marchează redenumirea sălii de balet în Sala de balet „Cornel Patrichi” a Teatrului de Revistă.

Moderator va fi Marina Almășan, iar printre invitații speciali se vor afla: Cornelia Patrichi, Stela Enache, Maria Nagy, Mihaela Zibileanu, Sida Spătaru, George Enache, Petrișor Luca, Octavian Ursulescu.

Despre CORNEL PATRICHI, cel supranumit „Regele Dansului”, s-a spus că este creatorul varieté-ului, fiind cel care a dus coregrafia de televiziune la rang de artă.

Valoros balerin şi coregraf, maestru de balet şi actor, CORNEL PATRICHI a fost prim balerin și coregraf al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

Aici a debutat, la începutul anilor ’60, în spectacolul “Ca la Revistă” și a strălucit ulterior în numeroase spectacole jucate pe această scenă, ca prim-balerin sau coregraf.

Printre primele spectacole în care CORNEL PATRICHI a fost aplaudat, la Teatrul “Constantin Tănase”, se află “Pagini alese din Revista de altădată”, un spectacol muzical regizat de Nicolae Dinescu.

În 1966, semna aici coregrafia cabaretului literar-muzical “Nu aduce ziua ce aduce noaptea!”, din distribuţia căruia  făceau parte: Zizi Şerban, N.Stroe, Nicu Constantin, Alexandru Lulescu, Ion Antonescu-Cărăbuş, Sergiu Cioiu.

De asemenea, a fost coregraful spectacolelor “Revista cu paiaţe” (de Mihai Maximilian), “Deschis pentru renovare” (de Al.Mirodan), “Femei… Femei… Femei…” (de Mihai Maximilian), “Nimic despre… elefanţi” (scenariul şi regia Biţu Fălticineanu), “Microfonul de la miezul nopţii”, “E nemaipomenit!” (de Aurel Felea şi Puiu Călinescu), “Doctore, sunt al dumneavoastră!” (o comedie muzicală de Aurel Storin), “Boema, bucuria mea!” (de Mihai Maximilian şi Vasile Veselovski).

În 1965, pleacă în turneu cu Teatrul “Tănase”, la Paris, cu spectacolul „Grand Music-Hall de Bucarest”, care s-a jucat pe scena celebrei săli Olympia.

În 1987, se stabilește în Italia, împreună cu soția sa, Cornelia Patrichi, balerină, prim-solistă a Teatrului “Tănase”, unde pune bazele unei școli de balet.

Soții Patrichi se reîntorc în România, în 1990, și vor face parte din echipa spectacolului de revistă „Savoy, Savoy”. Spectacolul a fost realizat de Biţu Fălticineanu, Eugen Rotaru şi Cornel Patrichi, iar din distribuţie au făcut parte: Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, Al.Arşinel, Cristina Stamate, Nicu Constantin, Alexandru Lulescu, Paula Rădulescu.

Ulterior, va semna coregrafia pentru spectacolele „Frumoşii şi bestia” (de Nae Lăzărescu şi Mihai Dobre, cu Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru în rolurile principale) și ”Croaziera nebunilor”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.