Corupţia în sesiune

A dedica o sesiune parlamentară, fie ea şi extraordinară, fenomenului corupţiei la vârf înseamnă că s-a ajuns într-un punct critic. Tocmai de aceea nu avem a împărtăşi nici un fel de speranţă că se va rezolva ceva. Sesiunea va intra fără rezonanţă – şi fără urmări – în istorie, aşa cum au intrat şi concluziile Comisiei de anchetă a Senatului. Dar măcar s-a arătat măsura gravităţii lucrurilor. Nu mai este vorba de vreo sesizare ori anchetă de ziar, ci de rapoarte oficiale, de documente, la întocmirea cărora au trudit domni parlamentari, specialişti în materie, oameni ai legii. Nu poate fi ocolit însă adevărul că rolul esenţial în declanşarea acestui proces împotriva corupţiei l-a avut presa, fie că le place sau nu (la drept vorbind mai mult nu le place) domnilor parlamentari şi demnitari. Realitatea este că ei n-au mai putut, sub nici o formă, să acopere colcăiala celor mai imunde escrocherii pe seama interesului şi banului public.

Dezbaterile circumscrise acestei sesiuni au arătat însă o mai veche confuzie în privinţa subiectului abordat. Începând cu terminologia. Unii parlamentari au venit cu dicţionarul, încercând să demonstreze că prin corupţie nu trebuie să înţelegem altceva decât o generală şi confuză culpă morală, un fel de… abatere de la codul eticii şi echităţii ceauşiste. E adevărat că nici Codul penal nu prevede, n mod expres, termenul de corupţie. Sunt însă incriminate abuzul şi traficul de influenţă (ca să nu mai vorbim de mită), exercitate în vederea obţinerii unor avantaje personale de către funcţionari ai statului. Ceea ce este tipic pentru cazurile care burduşesc rapoartele înfăţişate la această sesiune este că toate au acest punct comun: învinuirea unor înalţi funcţionari ai statului, ai guvernului de folosirea poziţiei pe care o au spre a favoriza în mod ilegal, abuziv, o tranzacţie sau alta, un contract sau altul, împotriva intereselor statului. Evident, cu mari avantaje materiale pentru ei înşişi: de la călătorii în străinătate, cu toată familia, pe care nu le pot justifica, până la comisioane consistente.

Aceasta este corupţia, chiar dacă aidoma hoţului neprins – mai exact scos de sub urmărire penală – demnitarii acuzaţi pozează în oameni cinstiţi şi adânc lezaţi. Dovada, cum ar fi spus „savanta”, este, într-adevăr, greu de făcut în cazul infracţiunilor de corupţie. Dar când un general înaintează un raport în care sesizează că a fost contactat telefonic în repetate rânduri de un superior ca să de o soluţie împotriva legii şi a situaţiei de fapt, ce mai trebuie dovedit spre a se vorbi de trafic de influenţă? Când dl. Ijdelea declară în faţa opiniei publice, a ţării că l-a atenţionat pe primul-ministru despre dezavantajele contractului Petromin-Forum, dar acesta şi locotenentul său, ministrul Teodoru, au făcut presiuni, au insistat telefonic să accepte acest contract, ce mai trebuie adăugat spre a vorbi de trafic de abuz şi influenţă? Ce ar mai trebui să aducă drept dovadă? Înregistrarea convorbirilor pe firul scurt?

Cazul acesta este similar celorlalte aflate în furtunoasa dezbatere a parlamentului ori rămase încă în paginile ziarelor. Ca, de pildă, afacerea „Airbus”, semnată Petre Roman, ori ca a păcurii Dubatti, având marca Stolojan, la care se adaugă jaful vilelor şi spaţiilor comerciale, întins pe durata tuturor guvernărilor postdecembriste, scandalul grâului de import, al zahărului infestat, devalizarea industriei, distrugerea agriculturii.

Indiferent la ce concluzii va ajunge această sesiune, împinsă deliberat în tot felul de chichiţe procedurale, concluzia nu este decât una singură: răul este acelaşi care a existat şi înainte. Decembrie ‘89, în această privinţă, nu a schimbat nimic, deşi tocmai acesta i-a fost declanşatorul. Răul rămâne să fie tăiat de la rădăcină. Lucrul, s-a văzut, nu se poate face nici măcar printr-o revoluţie. E de sperat că se va face măcar printr-o evoluţie. Prin aşezarea structurilor statului de drept. Prin instituirea normelor juridice, a legii. Corupţia nu poate fi stăvilită, până la urmă, decât de civilizaţie. Un prim-ministru care să-şi tragă un glonţ în cap numai fiindcă a fost bănuit de incorectitudine nu putea să existe decât în Occident, în Franţa. La noi şi demisia de onoare e privită ca un gest sinucigaş, dezavuat de actualii politicieni. Sesiunea corupţiei nu are cum şi nu credem să facă victime.

(1 septembrie 1993)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.