Costul instalării internetului de mare viteză va fi redus cu 30 la sută

Simplificarea procesului de acordare a autorizațiilor, deschiderea accesului la infrastructură în condiţii corecte şi autorizarea oricărui operator de reţea de a negocia acorduri cu alţi furnizori de infrastructură sunt principalele măsuri propuse de Comisia Europeană pentru reducerea cu 30% a costului de instalare a internetului de mare viteză.

Potrivit executivului european, lucrările de construcţii, cum ar fi excavarea drumurilor pentru instalarea fibrei optice, reprezintă până la 80% din costul instalării reţelelor de mare viteză. Propunerea Comisiei permite întreprinderilor să economisească între 40 şi 60 de miliarde euro. Instalarea internetului broadband este încetinită în prezent de un mozaic de norme şi practici administrative naţionale şi regionale. „În cele mai multe zone, normele actuale afectează competitivitatea Europei”, spune vicepreşedinta Comisiei Europene, Neelie Kroes. Proiectul de regulament se bazează pe cele mai bune practici care sunt în vigoare la ora actuală în Germania, Spania, Franţa, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia şi Marea Britanie, dar lasă, în mare măsură, aspectele organizatorice la latitudinea statelor membre. Potrivit comisarului european Neeli Kroes, „toată lumea are dreptul să dispună de servicii de bandă largă de mare viteză. Doresc să elimin birocraţia care ne împiedică să ajungem la acestea. Comisia Europeana doreşte ca aceste servicii de bandă largă să fie obţinute mai repede şi mai ieftin”.

Prin propunerea menţionată, Comisia doreşte să abordeze patru domenii problematice principale:

– asigurarea adaptării prin construcție a clădirilor noi sau a celor renovate la instalarea benzii largi de mare viteză;

– deschiderea accesului la infrastructură în condiţii corecte şi rezonabile, inclusiv de preţ, şi anume la conductele, canalele, gurile de acces, dulapurile, stâlpii, pilonii, antenele, turnurile şi alte structuri de sprijin existente;

– încheierea coordonării insuficiente a lucrărilor de construcţii, prin autorizarea oricărui operator de reţea de a negocia acorduri cu alţi furnizori de infrastructură;

– simplificarea procesului complex şi îndelungat de acordare a autorizaţiilor, în special pentru piloni şi antene, prin introducerea acordării sau a refuzării implicite a autorizaţiilor în termen de şase luni şi autorizarea depunerii cererilor prin intermediul unui punct unic de contact.

În prezent există puţină transparenţă privind infrastructura fizică existentă adecvată pentru instalarea benzii largi şi nu există norme uzuale adecvate pentru instalarea benzii largi pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

În prezent, nu există o piaţă pentru infrastructura fizică şi posibilitatea de a utiliza infrastructura corespunzătoare altor utilităţi publice. Reglementările din anumite state membre chiar descurajează întreprinderile de utilităţi publice să coopereze cu operatorii de telecomunicaţii, susţine Comisia Europeană. Normele ar urma să fie aplicabile pe întreg teritoriul Uniunii după obţinerea acordului Parlamentului European şi al Consiliului. Prezenta iniţiativă face parte din planul în 10 puncte de stimulare a instalării benzii largi, prezentat cu ocazia revizuirii intermediare a Agendei digitale pentru Europa.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.