Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere

În trimestrul IV 2012, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 1,04% faţă de trimestrul precedent şi de 7,61% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (0,69%, respectiv 7,24%).
Trimestrul IV 2012 comparativ cu trimestrul III 2012
Faţă de trimestrul III 2012, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic , cele mai semnificative creşteri înregistrându-se în construcţii (6,47%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4,60%) şi comerţ (4,13%).

Scăderi mai accentuate ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,92%), alte activităţi de servicii (-7,18%) şi industria extractivă (-6,61%).
În sectorul bugetar  costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) a crescut faţă de trimestrul precedent în sănătate şi asistenţă socială (3,39%) şi a scăzut în învăţământ (-8,21%) şi administraţie publică (-1,15%).
În învăţământ, scăderea accentuată a costului orar al forţei de muncă a fost determinată de creşterea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar.
În trimestrul IV 2012, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 1,06%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,99%. Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 0,70%, respectiv 0,64%.
Trimestrul IV 2012 comparativ cu trimestrul IV 2011
Pe principalele activităţi ale sectorului economic1, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţi de servicii administrative şi servicii suport (14,62%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,17%) şi comerţ (9,41%). Scăderi s-au înregistrat doar în hoteluri şi restaurante (-3,58%), informaţii şi comunicaţii (-2,24%) şi alte activităţi de servicii (-1,90%).
În sectorul bugetar2, ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice , s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) astfel: în administraţie publică cu 16,31%, în sănătate şi asistenţă socială cu 14,30% şi în învăţământ cu 13,41%.
Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 7,61%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 7,25%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 7,60%, respectiv 7,23%.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.