Costurile pentru a doua opinie medicală vor fi suportate de către pacienţi

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii (MS) Adrian Pană a declarat, vineri, într-o videoconferinţă, că medicii de familie şi specialiştii vor putea prescrie o gamă mai variată de analize, dar dacă pacientul vrea o a doua opinie va trebui să plătească pentru analizele respective.

Principala modificare adusă în legislaţie pentru sectorul paraclinic vizează faptul că medicul de familie şi specialistul din ambulatoriu vor putea prescrie o gamă mai variată de analize medicale astfel încât să poată închide episoadele de îngrijire pentru un număr mai mare de pacienţi, în special cu afecţiuni cronice. (…) Aceste prevederi nu includ însă şi a doua opinie, astfel că, în cazul în care un pacient nu va fi mulţumit de un prim set de analize, acesta va plăti pentru alte investigaţii. (…) Un alt lucru esenţial care va fi monitorizat anul acesta în relaţia contractuală cu casele de asigurări este dublarea, triplarea analizelor medicale uzuale sau unor investigaţii imagistice care se efectuează din motive subiective, nu că le-ar dori pacientul, ci pentru că medicul respectiv nu este mulţumit de rezultatul respectivei analize, a declarat Adrian Pană, vineri, în cadrul unei videoconferinţe cu reprezentanţii direcţiilor judeţene de sănătate publică, caselor judeţene de sănătate, spitalelor, asociaţiilor medicilor de familie, Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, colegiilor judeţene ale medicilor, colegiilor judeţene ale farmaciştilor, Colegiului Medicilor Dentişti, asociaţiilor de pacienţi şi sindicatelor.

Concret, pentru monitorizarea bolilor oncologice, orice investigaţie imagistică, fie CT sau RMN, trebuie recomandată conform standardelor internaţionale.În condiţiile în care investigaţia nu respectă criteriile furnizorului care a efectuat investigaţia respectivă, nu se va deconta serviciul şi investigaţia respectivă va trebuie să fie efectuată din nou.

Domnul Pană a accentuat asupra necesităţii găsirii unor modalităţi concrete ca să să nu existe astfel de situaţii.

Furnizorii care nu vor respecta criteriile stabilite, nu vor intra în contract cu Casa de asigurări, pentru serviciile care nu sunt furnizate conform standardelor internaţionale.

,,Un alt lucru esenţial, care va fi monitorizat anul acesta, în relaţia contractuală cu casele de asigurări, este dublarea, triplarea analizelor medicale uzuale sau a unor investigaţii imagistice care se efectuează din motive subiective.

În contractul cadru vor exista criterii clare, prin care Casa poate contracta cu furnizori care sunt validaţi, certificaţi să efectueze respectivele analize, în condiţii de calitate şi că analizele respective sunt valide,, a detaliat Adrian Pană.

Secretarul de stat a precizat că nu este vorba de analize necesare bolnavilor cu urgenţe majore, situaţie în care trebuie să se facă monitorizarea.

,, Este vorba în special de pacienţii cronici, care sunt programaţi pentru internare, de pildă, sau pentru o operaţie şi cărora li se efectuează nişte analize în ambulatoriul de specialitate, după care, dacă se internează în spital la câteva zile, se repetă aceleaşi analize în laboratorul spitalului şi spitalul decontează pentru analizele efectuate. Aceste analize sunt dublate fără să existe un suport sau o dovadă clinică sigură că ele trebuiau să fie repetate.

Există ghiduri internaţionale la îndemâna tuturor, mai ales a profesioniştilor.

În contractare, atât furnizorii de servicii, cât şi casa de asigurări, trebuie să ţină cont de aceste recomandări,, a spus dr. Adrian Pană.

În ambulatoriul de specialitate şi în spitale se va utiliza aceiaşi modalitate de codificare a analizelor, iar acest lucru va face posibilă monitorizarea cazurilor pentru serviciile pe care le primesc în ambulator şi în spital în diferitele segmente de spitalizare, fie că este vorba de spitalizare de zi, fie că este vorba de spitalizare continuă.

Secretarul de stat a subliniat că fondurile alocate pentru paraclinic în acest an sunt mărite substanţial şi speră că ele vor fi utilizate echitabil pentru toți cetăţenii.

,,Până acum, fondurile pentru paraclinic ajungeau numai în primele 7-10 zile ale lunii şi după aceea pacientul fie era programat, fie plătea din buzunar pentru analizele respective, a subliniat oficialul.

Pană a atras atenţia că fără un mecanism de monitorizare şi un audit semestrial al casei pentru utilizarea banilor pentru investigaţii paraclinice, fondurile tot nu vor fi suficiente.

Există în prezent discuţii la nivelul Casei, MS şi comisiei de specialitate referitoare la actualizarea unor tarife pentru anumite proceduri şi investigaţii paraclinice.
Pană a exemplificat că decontarea unei endoscopii, în spitalele publice, se face în sumă de 28 de lei, iar în privat preţurile variază între 80-300 lei.
Secretarul de stat este de părere că o investigaţie trebuie să fie decontată cât mai aproape de realitate şi astfel acestea să se poată face în ambulatoriile de specialitate, acolo unde există dotarea necesară şi să nu se mai încarce spitalul numai pentru efectuarea unei investigaţii.

Privitor la medicina dentară, Adrian Pană a spus că au fost avute în vedere, în pachetul de servicii, două aspecte: prevenţia pentru copii şi pentru persoanele vârstnice.

Pentru copil s-a conturat un pachet de servicii preventive, iar pentru persoanele vârstnice se dă posiblitatea decontării de proteze pentru persoanele edentate şi care necesită acest lucru.

Secretarul de stat a spus că s-a întâlnit cu Colegiul Medicilor Dentişti care a venit cu o propunere mai extinsă de servicii care să fie acoperite,dar urmează să se mai discute aceste aspecte.

El a spus că pentru acest an a fost alocată o sumă consistentă, 80 milioane lei.

Referindu-se la îngrijirea la domiciliu, secretarul de stat a spus că noua legislaţia încurajează ca spitalele să creeze reţele de îngrijiri la domiciliu şi susţine că acestea trebuie extinse la nivelul întregii ţări, existând posibilitatea finanţării externe.

Pană a spus că este nevoie de infrastructură de investiții în domeniul îngrijirilor la domiciliu.

Serviciile de reabilitare sunt esenţiale după boli cum ar fi infarctul miocardic acut, accident vascular cerebral, afecţiuni respiratorii cronice, invalidante în stadiile terminale ale bolii, afecţiuni tratate de medicii ortopezi, în special proteze de genunchi, de şold , la vârstnic, dar şi de alte articulaţii, cât şi recuperarea după fracturi complexe, care vor diminua costurile asistenţei spitaliceşti.

Autor: Cornelial Stanciu. 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.