Cozmin Gușă, la Gold FM: „Moartea lui Petr Keller are implicații geo-economice și geopolitice majore”

În cadrul emisiunii „Ce-i în gușă, și-n căpușă”, de la Gold FM, realizatorul Cozmin Gușă a nuanțat pe marginea decesului magnatului ceh Petr Kellner, miliardarul care deține, printre altele, Mediapro.

Moartea lui Petr Keller are implicații geo-economice și geopolitice majore, întrucât Pro Tv deține cam o treime din piața media din România, poate chiar mai mult. În acest moment, media din Cehia și Slovacia sunt în stare de șoc, întrucât companiile magnatului sunt cele mai active în piață”, a spus Cozmin Gușă.

Cotidianul american „New York Times” a anunțat că miliardarul ceh Petr Kellner se află printre victimele unui accident de elicopter în Alaska, alături de încă patru persoane, unde se afla la schi.

Petr Kellner a cumpărat Pro TV prin holdingul pe care îl deţine, PPF. Petr Kellner a cumpărat anul în 2019/2020 Pro TV, principalul canal de televiziune din România, într-o tranzacţie prin care a preluat de la americanii de al AT&T grupul CME, principalul acţionar al PRO TV.

Accidentul, în care au pierit alte patru persoane, este încă sub investigaţie. Kellner, care era cea mai bogată persoană din Cehia, avea o avere de 17,5 mld. dolari. PPF, care controlează afaceri în domenii precum finanţe, telecomunicaţii, producţie, media şi tehnologie, a anunţat că activele totale ajung la 44 miliarde de euro.

Kellner a avut mai multe afaceri în România în ultimii 15 de ani, la un moment dat deţinuse şi 20% din Romexterra Bank, iar acum deţine două clădiri de birouri din apropierea Guvernului.

PPF Real Estate a intrat în România în anul 2016, prima investiţie imobiliară fiind Metropolis Center, urmată în 2018 de achiziţia Crystal Tower.

Petr Kellner a început să îşi construiască averea la începutul anilor ’90 vânzând produse de birotică şi papetărie. Mai târziu a lansat un fond de investiţii, prin care a cumpărat cel mai mare asigurător din Cehia în timpul privatizărilor.

Kellner a absolvit Universitatea din Praga cu profil economic în anul 1986. A fost angajat al companiei cehe Impromat, un importator şi vânzător de fotocopiatoare. În acest context l-a cunoscut pe Milan Vinkler, alături de care va fonda PPF.

PPF, fondat în 1991, a preluat acţiunile mai multor companii privatizate de statul ceh.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.