Creativitatea ține (și) de răsplata financiară

La mare preț în epoca actual, creativitatea este recunoscută ca atare și căutată asiduu de toți lideirii din industrie și nu numai. Chiar dacă metodele de a încuraja această calitate rară sunt diferite, există și câteva repere fixe, iar printre acestea primul este motivația financiară.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea California a descoperit că primele competitive pot da un impuls neașteptat creativității.

Potrivit experților, structurile de (răs)plată centrate pe ideea de „câștigătorul ia totul” au demonstrat o uimitoare capacitate de a accelera creativitatea celor implicați.

După mai multe teste în care concurenții au fost plasați în două grupuri în care s-au practicat mijloace diferite de a răsplăti inovația, s-a constatat faptul că sistemul în care unul dintre concurenți a luat premiul integral a fost cel care a vădit cel mai mare succes.

Participanții care au evoluat după ideea că doar unul va lua toată recompensa au înaintat idei de departe mai inovative decât ceilalți. Chiar dacă participanții nu au manifestat diferențieri semnificative, atunci când în joc a fost doar un premiu s-au dovedit mult mai ingenioși”, detaliază autorii cercetării.

Aceste descoperiri sunt considerate foarte importante în condițiile în care secolul XXI stă sub semnul invențiilor și inovațiilor, în special în tehnologie.

Concurența pentru un singur premiu a determinat participanții să-și depășească limitele mai mult decât participanții la sistemul în care recompensa era împărțită între toți membrii echipei și ceea ce considerăm surprinzător este faptul că această constatare oferă angajatorilor varianta cea mai puțin costisitoare de a beneficia de talentul oamenilor”, explică Elizabeth Lyons, autoarea studiului.

O altă observație a cercetătorilor a fost aceea că femeile au performat mai bine la ambele categorii.

R.I.

 

 

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.