Fiecare pământean „duce” 400 de kilograme de deșeuri de plastic

Îngropată în deșeuri de plastic, lumea aruncă plastic într-un ritm care pune în pericol întreaga planetă. Circa 60% din milioanele de tone de plastic nu mai sjunt folosite, ceea ce, potrivit specialiștilor, înseamnă că fiecare pământean „duce” circa 400 de kilograme de deșeuri din plastic.

Odată ajunse în mediu, în special în mediul marin, acestea pot persista timp de sute de ani. Până la 10 milioane de tone de deșeuri de plastic ajung anual în mările și oceanele lumii, transformându-le în cea mai mare groapă de deșeuri de plastic a planetei.

Uniunea Europeană caută cu înfrigurare mijloace de a recicla această enormă cantitate de resturi. Până în anul 2025, potrivit unei Directive în materie, în blocul comunitar ar trebui să fie reintegrată un sfert din cantitatea care există pe teritoriul european.

Dacă pe de o parte reciclarea mecanică și-a dovedit limitele, o nouă metodă, reciclarea chimică, dă speranțe mai consistente. Chiar dacă unele organizații neguvernamentale atrag atenția că această tehnologie nu a fost încă evaluată din perspectiva impactului asupra mediului, există specialiști care consideră că aceasta este soluția viitorului imediat, în care a devenit imperativ ca lumea să găsească o soluție împotriva acumulării dezastruoase a deșeurilor din plastic.

Reciclarea chimică oferă o modalitate inovatoare de refolosire a deșeurilor din plastic care în prezent nu se pot recicla, cum ar fi materiale plastice mixte sau murdare. În funcție de regiune, astfel de deșeuri sunt de obicei trimise la depozitele de deșeuri sau arse cu recuperarea energiei.

Însă reciclarea chimică oferă o alternativă: prin utilizarea proceselor termochimice, aceste materiale din plastic pot fi folosite pentru a produce gaze de sinteză sau uleiuri.

Materiile prime reciclate rezultate pot înlocui astfel parțial resursele fosile. Există companii care au testat și realizat în premieră produse fabricate pe bază de deșeuri din plastic reciclate chimic.

O utilizare responsabilă a materialelor plastice este crucială pentru a rezolva problema deșeurilor. Acest lucru este valabil atât pentru companii, cât și pentru instituții și consumatori”, afirmă Martin Brudermüller, președinte al Consiliului de administrație al BASF.

În prezent sunt dezvoltate proiecte pilot care ar urma să genereze ambalaje pentru mozzarella, componente pentru frigidere și panouri de izolație din plastic reciclat.

La începutul lanțului de producție, se introduce în rețeaua de producție un ulei obținut din deșeuri de plastic. Alternativ, ar putea fi folosit gazul de sinteză obținut din deșeurile de plastic.

Atât piața, cât și societatea se așteaptă ca industria să vină cu soluții constructive pentru a gestiona deșeurile din plastic.

Gestionarea deșeurilor de plastic este o provocare majoră din punctul de vedere al protecției mediului, dar este, de asemenea, o oportunitate uriașă în ceea ce privește eficiența energetică. Într-o economie circulară, în care ratele de reciclare ridicate oferă soluții pentru problema deficitului de materii prime, cred că plasticul are viitor. Invit toate părțile interesate să participe la acest proces de reflecție despre modul în care plasticul ar putea deveni nu o problemă, ci o parte a soluției”, punctează fostul comisar European pentru Mediu Janez Potočnik.

R.I.

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.