Creatoarea de modă LIZA PANAIT, invitată de onoare la a XIX-a ediție a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”

LIZA PANAIT – unul dintre cei mai apreciați creatori de modă din România și nu numai este invitata de onoare al celei de-a XIX-a ediții a Galei SENIORI de COLECȚIE, un eveniment de excepție și de tradiție organizat de de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre!

Evenimentul va avea loc luni, 27 mai 2024, ora 11:00la Sala LUCEAFĂRUL (Str. Ion Ghica nr. 3) și va fi moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.

LIZA PANAIT va avea şi câţiva INVITAŢI  SURPRIZĂ, nume sonore ale muzicii uşoare româneşti! Menționăm doar pe LUMINIȚA ANGHEL și MARCEL PAVEL.

Nu am căutat să mă deosebesc de alți designeri, dar întotdeauna mi-am dorit să am propriul stil pentru că am apreciat întotdeauna originalitatea și creativitatea. Și consider că, alături de tenacitatea și puterea de muncă, acestea sunt punctele mele forte” – LIZA PANAIT

Cu o activitate de peste 3 decenii în domeniul creaţiei vestimentare ridicate la rang de artă, LIZA PANAIT este deopotrivă designer, pictor, scenograf – a semnat costume pentru numeroase spectacole de teatru, operă şi operetă, dar şi pentru filme – şi creatoare de modă.

Fiecare dintre colecţiile sale, lansate de două ori pe an, este dedicată unei teme, unui subiect sau unui personaj de poveste.

Cu această ocazie, invitaţii vor avea ocazia să afle detalii despre o VIAŢĂ şi o CARIERĂ de POVESTE, dar şi despre succesul zecilor de colecţii legendare prezentate în ţară şi străinătate (Paris, New York, Frankfurt, Sankt Petersburg, Dubai), ilustrate prin imagini inedite care vor fi prezentate în exclusivitate: „Pasărea Măiastră”, spectacol dedicat Mariei Tănase, „Maria, Regina inimilor”, „Back to ‘20s”, „Albastru de Voroneţ” (distinsă de către ANTREC cu Premiul Special pentru “Reinterpretarea portului tradiţional românesc), „Trends by Trends” sau „Casa Azul”, colecţie dedicată celebrei artiste mexicane, Frida Kahlo, dar şi despre spectacolele, veritabile fashion-show-uri “Identitate” – dedicat aderării României la Comunitatea Europeană şi „Sangre Ardiente”, prezentat pe scena TNB.

M-am născut aproape de Stejarul din Borzești, în satul Borzești. din județul Botoșani” – mărturisea creatoarea Liza Panait care, pe 14 mai a împlinit 66 de ani.

Pe la vârsta de 4 – 5 ani stăteam ore întregi lângă bunica mea din partea mamei, care țesea la război adevărate minuni. Îmi plăcea să aleg firele pentru bunica mea și eram încântată de superbele țesături născute din mâinile ei. Apoi ne-am mutat în București.

Îmi amintesc cu câtă plăcere mergeam la o mătușă pentru a vedea țesăturile superbe pe care ea le păstra într-un cufăr cu amintiri. Eram încă elevă când mergeam destul de des la magazinul <Victoria> și trăgeam cu ochiul la croitoresele care croiau haine în față clienților.

Acolo am învățat să fac primele tipare și mi-am creat şi cusut primele haine. Apoi am început să îmi croiesc singură diverse piese de îmbrăcăminte pe care le coseam de mână; era un fel de <haute couture>, cum s-ar spune, de nevoie, pentru că nu aveam mașină de cusut”.

În 1991 a înfiinţat Casa de Modă VILI care, de-a lungul timpului a câştigat faimă şi notorietate, LIZA PANAIT conturându-şi propriul stil care a devenit între timp inconfundabil. De la începutul anilor ’90 şi până prezent creatoarea a lansat, în fiecare sezon zeci de colecţii unicat cu mii de ţinute vestimentare care au făcut senzaţie pe podiumurile de prezentare din Bucureşti, din ţară şi din lume.

De exemplu, în septembrie 2000 după succesul participării la Festivalul International Eco-Etno-Folk-Film de la Slătioara cu prima varianta a spectacolului “Pasărea Măiastră” dedicat Mariei Tanase, în regia Feliciei Dalu, LIZA PANAIT a primit cererea de a prezenta încă odată și acest fashion-show în închiderea festivalului, iar Ministerul Turismului a solicitat prezentarea lui cu ocazia Zilei Mondiale  a Turismului celebrată la Bucureşti.

”Aceasta este adevărata Românie! E un spectacol care vorbește direct sângelui nostru și pur și simplu te trezește la viață. Ar trebui să fie accesibil tuturor românilor, cumva…” – spunea Profesorul Doctor Dumitru Constantin Dulcan despre spectacolul Pasărea Măiastră” .

În februarie 2003, LIZA PANAIT a prezentat primul spectacol “Sangre Ardiente” care făcea parte din proiectul “Drumul unei etnii”; este un spectacol de muzică, dans şi costume care urmărește drumul etniei romilor din punct de vedere artistic prin mai multe ţări – India, Pakistan, Iugoslavia, Rusia, România, Ungaria şi Spania. Spectacolul regizat de Beatrice Rancea, cu o distribuție de excepţie a fost realizat de Casa de Modă VILI în colaborare cu Guvernul Romaniei, Teatrul Național şi Televiziunea Română. În toamnă, s-a jucat a doua varianta a spectacolului “Sangre Ardiente”, iar în martie 2004, spectacolul “Pasărea Măiastră” s-a jucat pe scena Sălii Mari a TNB, într-o nouă viziune regizorală semnată de Felicia Dalu cu o distribuție specială, costumele fiind realizate bineînțeles de Liza Panait. În noiembrie 2005 LIZA PANAIT a prezentat a treia variantă “Sangre Ardiente” în colaborare cu Guvernul României și TVR cu ocazia deţinerii de către România a Președinției “Deceniului de Incluziune a Romilor” cu invitaţi din mai multe țări din Europa.

Şi astfel de exemple pot continua, dar despre toate acestea LIZA PANAIT va povesti la Gala SENIORI DE COLECȚIE care îi este dedicată ….

Marea, neasemuita artistă LIZA PANAIT îmi este reper de noblețe, de frumusețe, de onoare și de generozitate, nu doar prin creațiile ei fără seamăn pe lume, dar și prin felul său de a fi și de a ne face pe toți să fim când îi suntem în preajmă. Ador rochiile și cuvintele ei, sunt uluită de colecțiile splendide pe care le face an de an și de harul său inegalabil de a împrăștia lumina în jur zi de zi. De aceea, îi spun din toată inima La mulți ani Lizei Panait, cu mândria de a îi fi prietenă, cu recunoștință ca m-a primit în viața ei. Să fii fericită, să fii iubită, să fii răsplătită, Liza!” – Alice Năstase Buciuta, scriitoare

„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de  Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.

Primele ediții le-au avut ca invitate de onoare pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE. A urmat, ca invitat la cea de-a III-a ediţie, Gen. Lt. (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpretă de muzică ușoară CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, cel care a avut la rândul său alți patru invitați de onoare – Petre Geambașu, Doina Spătaru, Vasile Menzel și Natalia Guberna, Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, pe celebrii actori ILEANA POPOVICI și ADRIAN TITIENI. La cea de-a XIV-a ediţie invitat de onoare a fost binecunoscutul şef de orchestră, solist şi instrumentist, PETRE GEAMBAŞU, la «ceas aniversar» – 80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră artistică! Ultimele două ediţii i-au avut ca invitaţi pe General Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU (100 de ani), pe FLORIN GHEORGHIU, Mare Maestru Internațional la Șah (80 ani), pe FLORICA IONIȚĂ (94 ani), prima femeie parașutist brevetată după cel de-al Doilea Război Mondial, pilot de avion și de planor, instructor de zbor și controlor de trafic aerian şi pe celebrul bioenergoterapeut, LIDIA FECIORU, astrolog, specialist în medicină alternativă, terapie bioenergetică, parapsihologie și vindecare holistică.

”Consider că, prin acest proiect atât de special, putem schimba împreună percepții și putem influența destinele generațiilor de azi și de mâine. Mii de tineri, dar și persoane vârstnice au avut ocazia să întâlnească și să asculte confesiunile unor oameni deosebiți care au contribuit prin munca lor, prin dăruire, pasiune, respect față de societate și de semeni, la promovarea imaginii României pretutindeni în lume. Fiecare ediție a Galelor Seniori de Colecție a contribuit la construirea unor punți între generații care au avut ocazia să îi cunoască și să dialogheze cu importanți oameni de cultură, artă și știință, cu mari artiști și mari campioni, cu medici, profesori și veterani de război, uriașe valori ale României, exemple demne de urmat pentru noi toți” – Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă.

Vă așteptăm așadar luni, 27 mai 2024, ora 11:00, la Sala LUCEAFĂRUL,  la ediția XIX a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, alături de invitata specială, LIZA PANAIT!

Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături în organizarea acestui eveniment:

SPONSOR GOLD: CATENA – Farmacia Inimii

Parteneri susținători: Fundația CRUCEA ALB-GALBENĂ România, DR. RASHEL

Parteneri media: TVR, Ziarul News, România TV, Agerpres, Ultima Oră, Amos News, Metropola TV,  Național TV, Radio România, revista Actualitatea Muzicală a UCMR, revista Cariere, Tonica.ro, stiriepsurse.ro, Ziarul de Investigații, Profi24 TV, Ziarul News, ziarul Profit, Click!, Nova Media, Phoenix Media, Tele7abc, Sănătatea TV, GMR Media

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.