Jurnalistul Ionuț Bonoiu lansează la Bookfest, pe 30 mai, reeditarea volumului „Amintiri din trecutul negustoresc”, de Dimitrie Hagi Theodoraky

Colecția BusinessPedia, un demers al jurnalistului Ionuț Bonoiu menit să recupereze istoria antreprenoriatului românesc prin reeditarea, în condiții grafice de excepție, a unor cărți vechi care vorbesc despre începuturile antreprenoriatului în România, continuă cu lansarea volumului „Amintiri din trecutul negustoresc”.

Acesta reunește lucrarea publicată în urmă cu aproximativ 100 de ani de D. Hagi Theodoraky, într-o ediție îngrijită de domnul Andrei Pippidi.

Evenimentul va avea loc la Salonul Internațional de Carte Bookfest, pe 30 mai.

Volumul își invită cititorii într-o călătorie istorică, deschizându-le poarta către o lume a negustorilor de odinioară și oferind o perspectivă unică asupra evoluției comerțului și industriei.

Prin relatarea unor întâmplări personale și a unor evenimente marcante din trecut, cititorii sunt ghidați prin multe aspecte ale vieții cotidiene a negustorilor, de la căile de comunicație și de la modul în care se realiza schimbul de produse la detalii despre bresle sau isnafuri.

În „Amintiri din trecutul negustoresc”, Dimitrie Hagi Theodoraky, fostul Președinte al Camerei de Comerț la începutul secolului al XX-lea, rememorează specificul breslelor și al ocupațiilor din București, după cum acesta relatează: „Îndemnat de prietenii mei din comerț și industrie a scrie cele ce am putut aduna de la bătrânii negustori și industriași, cum și cele petrecute de mine, ca membru și președinte al Camerei de Comerț din București, timp de mai bine de treizeci de ani, încerc, pe cât memoria mă va ajuta, a face istoricul acestui trecut, cum și partea anecdotică la care negustorimea noastră era părtașă.”

Ionuț Bonoiu, jurnalist cu peste 23 de ani în presa de business și Președintele Asociației pentru Dezvoltare prin Antreprenoriat și Cultură Financiară Antreprenorescu, declară: „Cu fiecare pagină răsfoită, ne sunt dezvăluite nu numai strategiile comerciale, dar și valorile, tradițiile și speranțele oamenilor care au trăit în acele timpuri. „Amintiri din trecutul negustoresc” devine, astfel, nu doar un document istoric, ci și o sursă de inspirație, reamintindu-ne că istoria este vie și că încă ne modelează prezentul și viitorul, în speranța că, învățând din lecțiile trecutului, vom construi un viitor mai bun. Prin includerea prezentei lucrări în colecția BusinessPedia, lansată în anul 2023, ne dorim să le oferim cititorilor nu doar o lecție de istorie, ci și inspirație pentru propriile aspirații antreprenoriale. Să privim înapoi spre trecutul negustoresc nu doar cu nostalgie, ci și cu dorința de a învăța și de a construi pe fundațiile solide lăsate de predecesorii noștri.”

Inițiatorul colecției BusinessPedia adaugă faptul că misiunea asumată prin demersul de republicare a unor lucrări semnificative pentru istoria afacerilor din România este aceea de a conserva și promova patrimoniului cultural, istoric și economic al României, oferind în același timp o perspectivă profundă asupra economiei și asupra antreprenoriatului local.

Lansarea de la Salonul Internațional de Carte Bookfest, Scena ARENA, Pavilion B2, Romexpo, din 30 mai,  de la ora 12:00 va fi însoțită de o dezbatere cu tema „Tradiție vs. inovație în afaceri”.

Ionuț Bonoiu și invitații săi, reprezentanți ai mediului de business local, vor discuta despre modul în care pot influența oamenii de afaceri dezvoltarea socială a comunităților și despre etica și responsabilitatea în afaceri în secolele XIX-XX și în prezent.

Colecția BusinessPedia a fost lansată în 2023 odată cu reeditarea volumului „Negustorii de odinioară”, de dr. Nicolae I. Angelescu.

O parte din tirajul titlurilor apărute în cadrul colecției BusinessPedia va fi pusă cu titlu gratuit la dispoziția mediului academic, în încercarea de a contribui la creșterea gradului de alfabetizare economică și de a cultiva interesul pentru istoria dezvoltării economice și a spiritului antreprenorial.

Despre colecția BusinessPedia

Este cel mai amplu demers de recuperare a istoriei businessului românesc. De ce alegem să ne uităm în trecut?

Pentru a învăța lecții, pentru a nu repeta greșeli și, mai ales, pentru a arăta că ne respectăm rădăcinile. Punând laolaltă poveștile care au construit businessul românesc, colecția BusinessPedia va fi manualul de istorie al viitorilor antreprenori români de succes.

Comments

comments

One thought on “Jurnalistul Ionuț Bonoiu lansează la Bookfest, pe 30 mai, reeditarea volumului „Amintiri din trecutul negustoresc”, de Dimitrie Hagi Theodoraky

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.