Creșterea ROBOR continuă. Leul își revine ușor. Trecerea la euro și indiferența diriguitorilor

ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, a urcat miercuri pe piața interbancară la nivelul de 2,06% la trei luni, de la 1,92% marți, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Indicele ROBOR la trei luni a revenit aproape de valoarea de la finele lunii octombrie 2014. Pe data de 31 octombrie 2014, indicele se situa la 2,07% pe an.

În ceea ce privește indicele la 6 luni, acesta a ajuns, miercuri, la 2,17% pe an, de la 2,07% marți.

Conform datelor BNR, la începutul anului, ROBOR era la 0,87%.

Leul, în revenire ușoară

Pe de altă parte, moneda națională s-a apreciat ușor miercuri în raport cu euro, iar BNR a anunțat un curs de 4,6306 lei, în scădere cu 1,76 bani (0,38%) față de cotația din ziua anterioară, de 4,6482 lei pentru euro.

În același timp, leul a câștigat teren și în fața dolarului american, cursul fiind stabilit de BNR la 3,9108 lei, mai puțin cu 5,63 de bani (1,42%), în comparație cu anunțul precedent, când moneda americană valora 3,9671 lei.

De asemenea, francul elvețian a fost cotat la 3,9654 lei, în scădere cu 0,22 bani (0,55%) comparativ cu valoarea de 3,9876 lei, stabilită marți.

Gramul de aur s-a ieftinit, miercuri, cu 70,85 de bani (-0,43%), până la 161,6412 lei, de la 162,3497 lei, cum se anunțase în ziua precedentă.

În altă ordine de idei, șeful BNR a afirmat că deprecierea cursului este un efect, nu o cauză.

„Suntem pentru creșterea consumului, pentru creșterea salariilor, atenție la dozaj! Suntem pentru stabilitatea economică, stabilitatea cursului, dar nu fixitate. Cursul poate să creeze un cerc vicios dacă se intră în panică, dar este mai mult un efect când se depreciază, decât o cauză. Hai să lucrăm la cauză! De ce cresc atât de repede importurile de bunuri de consum? De ce am ajuns la un miliard de euro pe lună deficit comercial? Cât de mult poate să dureze asta? Poate agricultura, într-un an bun, să compenseze asta? S-ar putea să poată. Trebuie analize. Dozajul și momentul… Ca în medicină: nu dai medicamentul la timp, cu dozajul respectiv, faci mai mult rău decât…”, a precizat guvernatorul BNR.

Isărescu, despre cursul de schimb: Comentarii puternice, tari de tot, puteai să te și sperii dacă te uitai

Referitor la fluctuațiile privind piața valutară  guvernatorul Băncii Naționale a României susține că este normal să existe  fluctuații dar comentariile făcute generează starea de panică.

„Atenție la mișcările cursului de schimb. Am scăpat de euroizare, în mare măsură, putem să-i dăm mai multă flexibilitate. Vedeți cât de sensibilă e societatea? S-a mișcat cursul cu 1%, de la 4,6 la 4,64, sau mai puțin de 1%. Comentarii puternice, tari de tot, puteai să te și sperii dacă te uitai … Degeaba spune BNR, „stai mă nene, uită-te la euro-dolar”, 1% în mod frecvent se întâmplă într-o zi, nu în câteva zile și la câteva luni. Există în continuare o sensibilitate, hai s-o numesc emoțională, la această chestiune. Există întrebări la care e și greu să răspunzi. De ce se întâmplă toamna? Dacă se întâmplă toamna, de ce se întâmplă toamna, dacă se întâmplă iarna, de ce iarna, când trebuie să importăm gaze, dacă e primăvara e pentru că e înainte de Paști, dacă e vara, când pleacă bietul om în vacanță… trebuie înțelese și aceste abordări în anumite limite. Dacă sunt împărtășite de oameni considerați analiști, avem o problemă, oameni care au un cuvânt în piață, vor și ei să facă o analiză, și „băi, știi care-i chestia?” Trebuia să se deprecieze… nici nu înțelegi”, a spus Isărescu, la Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România.

El s-a referit și la comentariile potrivit cărora dobânda în piață nu trebuia lăsată la un nivel mic.

„Nu trebuia lăsată dobânda atât de scăzută. Ce trebuia să facem? Să o țineți sus. Da, de ce? I-ați obișnuit pe români cu dobândă scăzută. I-am obișnuit pe o săptămână, pe două sau e o chestie de 4 ani, care s-a întâmplat în toată lumea? Comparația mea e un pic caraghioasă așa. Dacă cineva face o promoție, poți să îi spui publicului: nu poți să cumperi ieftin, trebuie să cumperi scump pentru că te obișnuiești să cumperi ieftin și e rău. Când apare o analiză dintr-asta, trebuie să-ți pui întrebări. Se înțeleg într-adevăr lucrurile? 4-5 ani de dobânzi negative în lume, putea România să stea izolată? Hai să zicem că reușea. Am făcut ceva care este tranzitoriu. Am păstrat rata de politică monetară la 1,75%. Nu am coborât. Hai să zicem că sterilizam și țineam și dobânzile în piață la 1,75%—2% cât sunt în prezent, ca nu cumva le-ați dat românilor o iluzie. Ce se întâmpla cu cursul? Se aprecia, se făcea din nou 4, 3 și ceva. Mai mult ca sigur că intrau capitalurile, că doar nu lucrăm cu nărozi în lume. Ăia sunt mai deștepți decât noi”, a arătat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, cursul s-ar fi dus, în această situație, la niveluri nesustenabile.

„La momentul adevărului ce aveam? Nu aveam flexibilitate de curs, o variație de la 3 și ceva la 4 și ceva cu pendulul care lovește puternic în toate părțile. Nu se putea întâmpla așa ceva. Cursul se ducea spre niveluri nesustenabile. Nu am trăit asta în 2006? Atunci am fost obligați că aveam inflație mare, intram în Banca Centrală Europeană și până am explicat acolo cum e cu liberalizarea contului de capital, ne-a fost foarte greu să fim înțeleși. Am mers cu o scrisoare de la FMI și cei de acolo au spus „ați vrut 2007, noi am spus 2010″. Am făcut-o. Am pus în balanță intrarea României (în UE n.r.) cu asumarea unui risc, să liberalizăm contul de capital, relativ nepregătiți. Talerul a cântărit puternic pentru intrarea în 2007 și bine am făcut”, a mai explicat Isărescu.

Prostie, sau indiferență?

Comitetul de trecere la euro nu a fost vizitat mai de nimeni, deși este găzduit de BNR, a afirmat Mugur Isărescu.

„Aud că suntem noi împotriva intrării în zona euro. Hai măi! Suntem singura instituție care ținem de 7-8 ani un comitet de trecere la euro și nu a fost vizitat mai de nimeni. A fost odată un premier, un ministru de finanțe și noi suntem împotrivă? De ce? Pentru că spunem că trebuie să intrăm pregătiți în zona euro ca să beneficiem de acest lucru?”, a spus Isărescu.

El a precizat că acum există o „fereastră de oportunitate” pentru a trece la euro.

„Este acum, într-adevăr, o fereastră de oportunitate, cum a fost și în anul 2000. Și în anul 2000 am forțat politic intrarea în 2007. Hai să învățăm ceva de acolo. Această instituție care a salutat pentru intrarea în UE a plătit. Ce este criza creditelor în franci elvețieni sau euroizarea, decât un produs secundar al faptului că am intrat în 2007 liberalizând contul de capital relativ prematur, înainte de a fi pregătiți, cu dobânzi mari la leu pe plan intern pentru că aveam inflație? Atunci haideți să învățăm din lecția trecutului”, a mai precizat guvernatorul BNR.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.