Raportul MCV: Mai așteptăm un an…

Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV), publicat miercuri, arată că avântul reformelor s-a pierdut în ansamblu, ceea ce a generat riscul redeschiderii unor aspecte ce fuseseră considerate ca fiind îndeplinite în raportul din ianuarie 2017.

„Deși punerea în aplicare a unora dintre recomandări progresa bine, în cursul anului 2017 avântul reformelor s-a pierdut în ansamblu, ceea ce a încetinit punerea în aplicare a recomandărilor rămase și, de asemenea, a generat riscul redeschiderii unor aspecte care fuseseră considerate ca fiind îndeplinite în raportul din ianuarie 2017”, se arată în raport.

Potrivit sursei citate, provocările la adresa independenței sistemului judiciar și punerea acesteia sub semnul întrebării au reprezentat, de asemenea, un motiv persistent de îngrijorare.

„În cursul perioadei de nouă luni de la raportul din ianuarie 2017, în care s-au stabilit principalele recomandări pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor de referință cuprinse în MCV, s-au realizat progrese cu privire la o serie de recomandări, în special recomandarea 8, care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător, și, sub rezerva aplicării practice, cu privire la recomandările 2, 7 și 12”, relevă raportul.

Pe această bază, deși progresele înregistrate au adus unele obiective de referință mai aproape de îndeplinire, Comisia nu poate încă să concluzioneze că, în această etapă, vreunul dintre obiectivele de referință este îndeplinit în mod satisfăcător. Comisia rămâne de părere că, prin cooperarea loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică ce menține cu fermitate realizările anterioare și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va fi în măsură, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante din cadrul MCV.

Comisia invită România să pună în aplicare acțiunile necesare și să îndeplinească toate recomandările și, către sfârșitul anului 2018, va publica un nou raport privind progresele înregistrate, se mai arată în documentul publicat miercuri.

„Am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privința altora nu a realizat până acum progrese suficiente. Mă bazez pe Guvernul României să continue reformele necesare și să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, conform unui comunicat al CE.

Legile Justiției, pe agenda Guvernului

Guvernul ar putea discuta, în ședința de miercuri, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii privind Codul penal și a Legii privind Codul de procedură penală, se arată într-un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.

Surse guvernamentale au declarat, pentru AGERPRES, că acest proiect de lege vizează punerea în acord a Codurilor penale cu mai multe decizii ale Curții Constituționale.

Printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse în ședința Executivului se numără și un proiect de lege pentru modificarea Legii 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

Totodată, Guvernul ar putea discuta un proiect de hotărâre privind aprobarea unei sume din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2017 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A.

Pe agenda ședinței se află și un memorandum cu tema „Acordul de principiu pentru contractarea unui împrumut, în valoare de până la 35 milioane de euro, de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru sprijinirea activităților preliminare realizării proiectului de construcție a autostrăzii Ploiești-Brașov”.

Totodată, Guvernul ar putea discuta un memorandum referitor la aprobarea organizării concursurilor/examenelor de recrutare/promovare în vederea ocupării de posturi vacante corespunzătoare unor funcții publice de conducere și execuție din cadrul aparatului propriu al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

De asemenea, în ședința de miercuri, Guvernul ar putea să exprime și un punct de vedere referitor la proiectul de lege de revizuire a Constituției, provenit dintr-o propunere legislativă inițiată de cetățeni cu drept de vot, dar și un punct de vedere referitor la proiectul de lege privind instituirea Zilei Minorităților Naționale din România.

CITEȘTE ȘI:

Iohannis: Raportul privind MCV – un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont

Toader: Concluzia raportului este că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al CE

Raport MCV: România a realizat progrese semnificative în ce privește Agenția Națională de Integritate

Predoiu despre raportul MCV: Un semnal de alarmă clar cu privire la independența Justiției

Dancă (PNL): Raportul CE privind MCV – o bilă neagră dată parlamentarilor coaliției de guvernare

Florin Iordache: Fără îndoială în 2018 raportul va arăta că MCV pentru România va fi scos

Gorghiu: Raportul privind MCV nu poate fi tratat deloc în cheie optimistă

Barna (USR): Raportul MCV ne arată că, din punctul de vedere al Comisiei Europene, acest an a fost pierdut

Lazăr: Raportul MCV reține o situație de regres; magistratura română a ajuns la maturitate

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.