Crin Antonescu, mesaj la 138 de ani de la înființarea PNL

Preşedintele liberal Crin Antonescu a transmis vineri un mesaj cu ocazia împlinirii a 138 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal. El subliniază că destinul PNL este strâns legat de evoluţia României şi de parcursul european al țării.

“Istoria acestui partid se confundă cu istoria democratică a României. Modernizarea instituţională a statului român, etapele de progres economic, de prosperitate, toate acestea sunt legate de guvernările PNL şi de oamenii de excepţie care s-au aflat în fruntea sa. Partidul Naţional Liberal este partidul Independenţei României, al Marii Uniri, este partidul reformei agrare.

Partidul Naţional Liberal este partidul primei constituţii democratice a României Mari – Constituţia din 1923. Înaintaşii liberali sunt, alături de întreaga elită politică românească interbelică, martirii libertăţii care au dat jertfa supremă în închisorile comuniste. PNL este cel mai vechi partid din familia liberalilor europeni. Este singurul partid care nu şi-a schimbat numele, care nu şi-a schimbat culorile, care nu şi-a schimbat doctrina, programul, valorile şi conduita politică. PNL este singurul partid autentic de dreapta de pe scena politică românească actuală“, susţine Crin Antonescu în mesaj.

Pe de altă parte, preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, a susţinut vineri, un discurs în cadrul seminarului ,,Levantul, leagănul diplomaţiei culturale. Redescoperind Mediterana”.

,,Atunci când Preşedintele Emil Constantinescu mi-a vorbit pentru prima dată despre simpozionul dedicat Levantului, vă mărturisesc că am fost brusc transportat în timp, poate fiindcă am crescut la Tulcea, portul de la gurile Dunării, şi acolo, chiar în anii în care planificarea comunistă se lupta cu succes împotriva pitorescului şi a tradiţiei, Levantul era şi este încă, într-un fel, o realitate palpabilă în policromia numelor de persoane, în pluralismul comunităţilor etnice şi religioase, în bogăţia şi diversitatea tradiţiilor, în cursul încărcat de istorie al marelui fluviu, care uneşte atât de vizibil Occidentul şi Orientul, Tulcea păstra şi mai păstrează, ţin eu să cred, încă o savoare levantină, pe care tema acestei conferinţe mi-a trezit-o, aşa cum ne trezeşte o asemenea temă tuturor amintirea copilăriei, aventurile lui Sinbad sau ale lui Ulisse, asemănătoare şi totodată deosebite, în atâtea feluri, sau amintirea tinereţii atunci când eram fascinaţi de marea aventură a întâlnirilor mereu repetate şi, într-un fel, mereu eşuate dintre Orient şi Occident, Alexandru cel Mare, succesorii săi, regatele greco-elenistice ale estului-mediteranean, marea aventură a cruciadelor cu Godefroy de Bouillon, Richard Inimă de Leu, Saladin, cu numele de locurile ale memoriei, tot acel ţinut pe care cavalerii templieri sau ospitalieri îl apărau şi îl exploatau”, a spus Crin Antonescu, potrivit biroului de presă al Senatului.

„Tocmai de aceea, tocmai pentru că am avut parte de fascinaţia unui Orient pitoresc, dar şi de experienţa unui Orient cât se poate de pragmatic, Orientul negustorilor, Orientul economiei de bazar, cu infinitele sale nuanţe care fac din cea mai măruntă negociere o adevărată artă, am înţeles, apoi, ca om politic, măsura în care România de azi poate susţine, poate da speranţă, poate da perspectivă procesului de redescoperire a axei mediteraneene a Europei şi a dialogului multicultural, multilateral dintre Occident şi Levant”, a continuat liberalul.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.