Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Criza zonei euro: Creșterea economică își revine încet

Publicat: luni, 30 septembrie 2013

În ce situație se află zona euro în momentul de față? La aceasta întrebare a răspus Klaus Regling, în calitate de director executiv al Mecanismului european de stabilitate – organ care oferă asistență financiară țărilor cu probleme.

Pe 24 septembrie, Regling a dezbătut situația zonei euro cu deputații europeni de la comisia pentru afaceri economice și monetare.

Agențiile de evaluare a creditului reduc din nou gradul unor țări din zona euro. Indică acest lucru faptul că în următoarele luni criza datoriilor se va accentua?

Dimpotrivă. Recent am văzut semnale încurajatoare în zona euro. Agențiile au ameliorat gradul Irlandei, de exemplu. În al doilea sfert al acestui an zona euro a înregistrat creștere pozitivă, după un an și jumătate de creștere negativă. Șomajul a înregistrat o oarecare scădere în majoritatea țărilor în care s-a intervenit cu Fondul european de stabilitate financiară și Mecanismul european de stabilitate. Aceste date economice confirmă că reacția noastră la criză – oferind împrumuturi țărilor aflate sub presiunea piețelor – oferă rezultate.

Dar trebuie să subliniem faptul că încă nu am ieșit din criză. Pentru a reduce riscurile viitoare, în țările în care au existat aceste programe trebuie să continue ajustarea necesară la nivel național. La nivelul zonei euro, țările trebuie să respecte noile reguli de coordonare consolidată a politicilor economice. Iar la nivel european, trebuie urmărite componentele diferite ale uniunii monetare.

Grecia este în centrul atenției de peste trei ani. Va avea nevoie țara de un al treilea pachet de ajutor financiar? Ce face ca țara să nu poată ieși din criză?

Este prea devreme să spunem dacă va avea sau nu nevoie de un nou ajutor financiar. Dar este clar că Grecia își corectează dezechilibrele care au provocat criza. Ținând cont de faptul că începutul a fost greu, Grecia a făcut multe progrese. În trei ani, țara a realizat cea mai mare ajustare fiscală din istorie și a realizat un surplus fiscal primar. Competitivitatea s-a ameliorat și au fost implementate reforme structurale. Dar este important de notat că ajustarea este departe de a fi completă.

Au scăzut salariile, s-au redus serviciile de securitate socială, dar nu vedem încă o redresare economică. Credeți că există o alternativă la politica de austeritate?

Sunt conștient de faptul că în țările cu aceste programe, situația este dureroasă pentru o mare parte din populație. Salariile și pensiile scad, mulți oameni își pierd locurile de muncă. Cred că este importat de subliniat faptul că celelalte alternative nu ar fi fost durabile și ar fi fost și mai dureroase pentru populație. Împrumuturile de la Fondul european de stabilitate financiară și Mecanismul european de stabilitate oferă finanțare ieftină țărilor care nu mai au acces la piață. Aceste țări trebuie să folosească timpul câștigat astfel pentru a face ca economiile lor să devină din nou competitive și pentru a recâștiga încrederea investitorilor. Experiența FMI în Coreea de Sud, Brazilia și Turcia arată că această strategie funcționează.

SURSA: europa.eu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=15412

Publicat de la data sept. 30 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 octombrie 2019, 7:26
 

NNE
Ceaţă
9°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 9°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:38
Apus: 18:22
Prognoza 22 octombrie 2019
Zi
 

ESE
Soare
23°C
Vânt: 4 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Predominant senin
9°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Galaţi;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Iaşi;Județul Vaslui; Se vor semnala : Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m.

Loto

Horoscop

  • 234.990 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team