Ministrul francez de Interne îşi asumă afirmaţiile despre romi

Ministrul de Interne Emanuel Valls, ale cărui afirmaţii despre romi au afectat majoritatea aflată la putere, a declarat duminică, în platoul BFMTV, că îşi „asumă” aceste afirmaţii, dar consideră „de nesuportat” criticile ministrul Cécile Duflot, care l-a acuzat că pune în discuţie pactul republican, informează ziaruldeiaşi.ro.

„Am auzit afirmaţii de nesuportat, potrivit cărora aş pune în discuţie pactul republican, că aş fi în teza lui Le Pen”, a declarat Valls, referindu-se la atacuri din partea ministrului Locuinţelor, dar şi ale lui Jean-Luc Mélenchon. „Cuvinte, comparaţii cu ceea ce s-a petrecut în al Doilea Război Mondial”, a continuat el, îndemnând la o dezbatere calmă.

Afirmând că nu doreşte să semene zâzanie în cadrul majorităţii, Valls  şi-a menţinut această afirmaţie duminică, afirmând că rolul unui lider politic este să „asume”.

„Romii au vocaţia să rămână în România sau să revină în România”, a reafirmat el. Această frază, în opinia sa, a fost pronunţată pentru prima dată de premierul român Victor Ponta.

„Francezilor trebuie să le fie prezentată realitatea”, a subliniat ministrul. „A fi umanist, a fi de stânga, a fi republican, nu înseamnă să laşi” lucrurile să meargă de la sine, a continuat el, apărându-şi poziţia. În opinia sa,”trebuie, evident, susţinute” proiectele de inserţie ale romilor, dar „acest lucru priveşte doar câteva zeci de familii”.

Ministrul francez a mai anunţat că îl va primi în câteva zile pe ministrul român de Interne, „pentru a vedea care sunt acţiunile” posibile încă pentru a lupta împotriva traficului vizând copii, referindu-se la proiectele „satelor de inserţie”.

Politicienii socialiști francezi aprobă politica ministrului Valls cu privire la romi

Politicenii Daniel Vaillant, Gérard Collomb și Philippe Doucet și-au exprimat sprijinul față de acțiunile demarate de ministrul Valls împotriva taberelor ilegale de romi.

 

Ministrul francez de Interne a creat disensiuni chiar în rândul membrilor propriului său partid, marți, afirmând că majoritatea romilor nu doresc să se integreze în societatea franceză, atrăgând critici din partea colegei sale de cabinet Cécile Duflot și ministrului Benoît Hamon.

Într-un articol publicat în Journal du Dimanche, 16 politicieni de stânga – primari sau viceprimari, au făcut un apel la unitate în cadrul stângii și Partidului Socialist și au afirmat că doresc „să iasă din ipocrizia reprezentată de ideea că, fiind umanistă, stânga ar trebui să nu reacționeze”.

Semnatarii articolului denunță „realitatea inacceptabilă din punct de vedere uman” generată de „instalarea ilicită la porțile și în inima orașelor noastre a unor mahalale unde locuiesc persoane de origine romă”.

Politicienii de stânga își exprimă sprijinul pentru acțiunile de evacuare a taberelor de romi.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.