CSAT a avizat privatizarea CFR Marfă încă din februarie 2013

Cel puţin asta deducem din textul comunicatului de presă publicat pe site-ul CSAT,  datat  5 februarie 2013,  document pe care vi-l oferim spre consultare, mai jos:

” O şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condusă de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a avut loc, marţi, 5 februarie a.c., la Palatul Cotroceni. La şedinţă au participat prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministrul Guvernului României, ministrul Finanţelor Publice, domnul Daniel Chiţoiu; ministrul Apărării Naționale, domnul Mircea Duşa; ministrul Afacerilor Interne, domnul Radu Stroe; ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean; ministrul Justiţiei, doamna Mona-Maria Pivniceru; ministrul Economiei, domnul Varujan Vosganian; directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George-Cristian Maior; directorul Serviciului de Informaţii Externe, domnul Teodor-Viorel Meleşcanu; şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, domnul Iulian Fota; secretarul CSAT, general Ion Oprişor, și purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea. La şedinţa CSAT a mai participat, ca invitat, şi ministrul pentru Societatea Informaţională, domnul Dan Nica.

În cadrul şedinţei s-au analizat măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional în perioada septembrie 2011 – septembrie 2012, constatându-se buna cooperare între instituţiile cu responsabilităţi în acest domeniu.

În continuare, membrii Consiliului au fost informaţi despre activitatea autorităţilor şi instituţiilor statului pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor români generată de atacul terorist din Algeria. S-a apreciat că centrul de greutate al întregii strategii şi acţiuni ale autorităţilor române l-a constituit salvarea vieţilor cetăţenilor români în condiţiile în care, în astfel de situaţii, nu există o bază de date reală cu cetăţenii români aflaţi la o anumită dată într-o ţară.

O altă temă de pe agenda şedinţei CSAT a constituit-o aprobarea participării forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2013. Efortul principal îl constituie participarea în cadrul operaţiei International Security Assistance Force (ISAF) din Afganistan, concomitent cu menţinerea angajării în teatrul de operaţii din Balcani, respectiv cu reluarea participării la operaţia NATO Active Endeavour în Marea Mediterană.

Totodată, în cadrul şedinţei, s-a aprobat trimiterea unui contingent, de 10 militari, din rândul forţelor Armatei României, la misiunea Uniunii Europene de instruire din Mali în anul 2013. Contribuţia ţării noastre cu instructori şi personal de stat major la această misiune este în acord cu obligaţiile ce-i revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE) şi cu sprijinul exprimat pentru demersurile Uniunii de stopare a activităţilor teroriste şi de crimă organizată.

În anul 2013, Armata României va disloca la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român un număr de 2.036 de militari. Comparativ cu 2012, numărul acestor forţe este diminuat cu 312 militari. În ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne forţele care vor participa, în anul 2013, la misiuni sub egida Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), UE, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) vor fi 490 de militari sau poliţişti. Faţă de anul 2012, numărul acestora este mai mare cu 143 de persoane.

Un alt subiect al şedinţei l-a constituit analiza şi aprobarea Planului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României. Punerea în aplicare a acestui plan va determina ca Armata României să fie în măsură să-şi îndeplinească misiunile specifice pe timp de pace, criză sau război, dar şi îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor militare ale ţării noastre faţă de organizaţiile internaţionale. Pentru viabilitatea măsurilor cuprinse în plan s-a aprobat suplimentarea graduală a bugetului Ministerului Apărării Naţionale (MApN) cu 0,3% din PIB anual, până la atingerea, în 2016, a nivelului de 2% din PIB.

Aprobarea Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, în anul 2013 a constituit un alt punct de pe agenda şedinţei. Scopul acestor exerciţii şi antrenamente de mobilizare îl reprezintă verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare şi evaluarea pregătirii structurilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, administraţiei locale şi operatorilor economici în vederea planificării, organizării şi desfăşurării activităţilor specifice la mobilizare şi război.

Strategia de Securitate Cibernetică a constituit un alt subiect care a fost discutat în cadrul şedinţei. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat această strategie care vizează implementarea unor măsuri de securitate care să conducă la creşterea nivelului de protecţie a infrastructurilor cibernetice în concordanţă cu noile concepte şi politici din domeniul apărării cibernetice elaborate şi adoptate la nivelul NATO şi al Uniunii Europene.

Un alt punct de pe ordinea de zi a şedinţei CSAT l-a constituit analizarea şi aprobarea desfăşurării operaţiilor de transport multimodal pe teritoriul României a resurselor materiale şi umane aparţinând Guvernului SUA, dinspre şi către Afganistan, în sprijinul operaţiei NATO International Security Assistance Force (ISAF) şi a operaţiei de coaliţie Enduring Freedom (OEF), în anul 2013. În acest sens, se vor utiliza facilităţile existente în cadrul Centrului Administrativ Aerodromul „Mihail Kogălniceanu”, Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu” şi Portului din Constanţa.

La solicitarea Guvernului României, CSAT a avizat proiectul Hotărârii Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” – S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat acest proiect solicitând privatizarea cu un investitor strategic şi respectarea obligaţiilor pe care „C.F.R. Marfă” – S.A. le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate.

În finalul şedinţei, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru anul 2013, document necesar realizării obiectivului constituţional al Consiliului de organizare şi coordonare unitară a activităţilor care privesc securitatea naţională.”

Probabil că, la ora actuală, Guvernul doreşte o nouă confirmare a celor scrise mai sus, altfel nu ne explicăm  toată tevatura creată în jurul privatizării operatorului CFR.

Şi totuşi, premierul Victor Ponta a subliniat că intră în atribuţiile CSAT să se pronunţe asupra privatizării unor companii strategice, cum este cazul CFR Marfă, conform unei decizii a Consiliului.

Surse contactate de EVZ, arată clar că acea hotărâre la care a făcut trimitere premierul nu are nicio legătură cu responsabilitatea CSAT pentru un procesul de privatizare, cum este cel al CFR Marfă, deoarece aceste activităţi de natură economică nu intră în atribuţiile Consiliului, decât dacă afectează siguranţa naţionala, dar numai după semnarea contractului şi la sesizarea Consiliul Concurenţei.

„Hotărârea invocată de Victor Ponta (Hotărărea CSAT 73/27.09.2012) se referă la o modificare care a fost avizată de CSAT cu menţiunea importantă că acele operaţiuni care prezintă riscuri pentru siguranţa naţională trebuie „comunicate” CSAT de către Consiliul Concurenţei (CC). Or, CC ia în discuţie contractele de privatizare (exemplu de „operaţiune”) DUPĂ SEMNAREA CONTRACTULUI DE PRIVATIZARE.

 

Detalii  AICI

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.