CSAT: Integrarea în Schengen rămâne un obiectiv fundamental

„Integrarea în spaţiul Schengen constituie un obiectiv fundamental care trebuie asumat la nivel naţional de către toţi factorii de răspundere”, au decis membrii CSAT,  potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială după şedinţa Consiliului de miercuri.

Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei CSAT, membrii Consiliului au fost informaţi despre „stadiul aderării României la spaţiul Schengen şi demersurile politico-diplomatice necesar a fi efectuate în continuare astfel încât ţara noastră să-şi îndeplinească obiectivul de aderare la spaţiul Schengen”.

„Membrii CSAT au decis că integrarea în spaţiul Schengen constituie un obiectiv fundamental care trebuie asumat la nivel naţional de către toţi factorii de răspundere”, se arată în comunicat.

O altă temă analizată în cadrul şedinţei Consiliului a constituit-o şi problematica ameninţărilor cibernetice la adresa României şi securitatea sistemelor informatice de interes naţional, membrii CSAT luând unele măsuri care să permită urgentarea adoptării cadrului normativ şi operaţionalizării Agendei Digitale 2020 ca parte integrantă a efortului european de dezvoltare a societăţii informaţionale şi implicit a acţiunilor subsecvente ce sunt dedicate securităţii cibernetice.

În şedinţa de miercuri a CSAT a fost aprobată o metodologie de comunicare şi acţiune pentru instituţiile statului cu atribuţii în gestionarea atacurilor teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români din străinătate.

„Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au analizat şi aprobat Metodologia de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României. Elaborarea unei astfel de metodologii este necesară datorită numărului tot mai mare de cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului naţional”, mai spune comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit în şedinţă miercuri, de la ora 15,00, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Traian Băsescu, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit Preşedinţiei, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse şi următoarele subiecte: metodologia de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României; ameninţările cibernetice la adresa României şi securitatea sistemelor informatice de interes naţional.

De asemenea, în şedinţa de miercuri se va mai discuta şi despre Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2012 şi stadiul îndeplinirii hotărârilor adoptate de către CSAT în anul 2012.

În timpul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională, mai menţionează Preşedinţia.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.