FMI va împrumuta Cipru cu 1 miliard de euro

Fondul Monetar Internațional (FMI) va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de împrumuturi externe pe care Cipru l-a negociat cu țările din zona euro, a anunţat, miercuri, directorul FMI, Christine Lagarde.

”O echipă a FMI a ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile cipriote pentru un program economic care va fi susținut în comun de FMI, Uniunea Euriopeană și Banca Centrală Europeană”, a declarat Lagarde, citată de Bloomberg.

Directorul FMI a mai spus că instituția pe care o conduce va contribui la finanțarea combinată de 10 miliarde de euro, care ar trebui să ajute Cipru să-și acopere necesarul financiar, cu un împrumut pe trei ani de 1 miliard de euro.

Această înțelegere dintre Cipru și experții FMI va fi trimisă spre aprobare la începutul lunii mai.

”Bugetul pentru acest an al guvernului cipriot include măsuri substanțiale de consolidare fiscală pentru perioada 2013 – 2015, sugerând o nevoie redusă pentru noi programe de ajustări pe termen scurt”, a mai afirmat Christine Lagarde.

Potrivit acordului de salvare semnat de Cipru cu FMI și țările din zona euro, statul cipriot este nevoit să facă restructurări în domeniul bancar și să închidă Cyprus Popular Bank (Laiki). Activele solide ale acesteia sunt transferate la cea mai mare instituție de credit, Bank of Cyprus, care va fi recapitalizată.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.