CONPIROM: Zeci de unităţi de producţie din România vor fi nevoite să-şi oprească activitatea

Zeci de unităţi de producţie din România din industria metalurgică şi siderurgica, a sticlei şi din domeniul chimiei vor fi nevoite să-şi oprească activitatea în perioada următoare şi să disponibilizeze câteva zeci de mii de angajaţi, ca urmare a aplicării, de la 1 februarie 2013, a Hotărârii de Guvern nr. 22/2013, prin care s-a stabilit calendarul de creştere a preţului  gazelor naturale din producţia internă, pentru perioada 1 februarie 2013- 1 octombrie 2014, anunţă Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România – CONPIROM, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă.

Alte unităţi de producţie, din domeniul construcţiilor de maşini, din sectorul alimentar, etc. vor fi puternic afectate, diminuându-şi activitatea, inclusiv în domeniul exportului.

Potrivit actului normativ care a intrat în vigoare începând cu 1 februarie 2013, preţul gazelor naturale din producţie internă a crescut în primele două luni ale acestui an cu 7% în cazul consumatorilor industriali, iar de la 1 aprilie cu încă 12%. Urmează că ritmul mediu trimestrial de creştere al preţului la gazele naturale din producţia internă să fie de peste 12 %. Consumatorii industriali vor ajunge astfel să plătească în octombrie 2014 un preţ la gazele naturale din producţia internă cu 160% mai mare faţă de luna ianuarie 2013.

Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România- CONPIROM a organizat marţi, 2 aprilie, la Hotel Marriott dezbaterea privind

“Efectele creşterilor de preţ la energie şi gaze naturale asupra industriei din România, a economiei în general”, eveniment la care au participat reprezentanţii confederaţiilor patronale din industrie, ale confederaţiilor sindicale din România, precum şi factori de decizie din Guvern, Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E.).

În urma dezbaterii, patronatele şi sindicatele prezente au convenit două măsuri pe care Guvernul trebuie să le ia de urgenţă. Prima constă în amânarea cu un an de zile a aplicării HG 22/2013, impunându-se totodată, modificarea pe termen mediu, şi a anumitor prevederi din Legea 123/2012, a  energiei electrice şi a gazelor naturale.

Trebuie precizat faptul că, în stadiul actual de dezvoltare  a societăţii româneşti, aceste creşteri de preţ nu pot fi suportate, având consecinţe negative pe toate planurile şi determinând pierderi în toate ramurile de activitate. În acest sens, patronatele şi sindicatele au hotărât să trimită o scrisoare instituţiilor europene şi organismelor financiare internaţionale, respectiv Uniunii Europeane, Comisiei Europeane, Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.

CONPIROM a solicitat Guvernului în urmă cu aproape zece zile amânarea aplicării HG nr.22/2013 cu un an de zile, începând cu data de 31 martie 2013, solicitare la care nu s-a primit încă niciun răspuns. “Vom vorbi de închidere de capacităţi de producţie, care nu îşi vor mai reveni niciodată. Vom fi obligaţi, dacă nu se iau măsuri, efectiv să închidem”, a declarat cu această ocazie Ionel Borş, preşedintele Federaţiei Patronale din Metalurgie şi director general Arcelor Mittal.

CONPIROM reuneşte în prezent 15 federaţii şi organizaţii patronale reprezentantive din industria metalurgică, chimică, energetică, a sticlei, domenii  în care gazele naturale şi energia electrică -utilităţile în general-  reprezintă peste 75% din costurile de producţie. Ponderea membrilor CONPIROM în producţia industrială a economiei este de 70%, prin cele peste 1.400 de societăţi comerciale mijlocii, mari şi foarte mari care sunt membre ale federaţiilor componente. Aproximativ un milion de salariaţi lucrează în companiile membre ale CONPIROM.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.