Senat: Persoanele interceptate telefonic vor fi informate cu privire la investigaţie

Senatorii din Comisia juridică au amendat proiectul de lege privind punerea în aplicare a Codului de Procedură Penală. Aceştia au introdus prevederea potrivit căreia, în situaţia în care „ameninţările” pe motive de securitate naţională nu se confirmă, persoanele supuse acţiunii de interceptare a comunicaţiilor vor fi informate cu privire la investigaţia desfăşurată de către organele competente.

Mai mult, orice persoană care se consideră „vătămată” de acţiunea de interceptare a comunicaţiilor are posibilitatea să se adreseze instanţei de judecată pentru despăgubiri, a anunţat, miercuri, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu (PNL).

„Am avansat astăzi cu discuţiile privind modificările aduse de legea referitoare la punerea în aplicare a Codului de Procedură Penală şi am clarificat şi amendamentele aduse de Înalta Curte, precum şi cele aduse de Comisia pentru drepturile omului privind procedura în cazurile în care există interceptări ale comunicaţiilor pe motive de securitate naţională. Avem astfel o procedură clară, detaliată, atât în privinţa situaţiilor care pot genera o astfel de procedură, cât şi în privinţa atribuţiilor tuturor instituţiilor implicate. Vorbim despre consacrarea principiului că, dacă aceste ameninţări la adresa securităţii naţionale nu se confirmă, persoana care a fost supusă unor astfel de mijloace de investigare va fi anunţată asupra acestui fapt şi vor fi comunicate aceste chestiuni. Am introdus în lege prevederea expresă potrivit căreia orice persoană care se consideră vătămată de o astfel de acţiune are posibilitatea să se adreseze instanţei de judecată pentru despăgubiri’, a spus Chiuariu la finalul şedinţei Comisiei juridice a Senatului.

Chiariu a precizat că le-a propus colegilor săi din comisie să admită şi un amendament care să instituie o ‘garanţie’ împotriva trimiterii abuzive în judecată.

‘Le-am propus colegilor senatori amendamente care vizează instituirea unei garanţii împotriva trimiterii abuzive în judecată, astfel încât judecătorul de Cameră Preliminară, instituţie introdusă prin noul Cod, să nu controleze numai legalitatea administrării probelor, ci să verifice şi dacă există suficiente probe pentru trimiterea unei peroane în judecată, astfel încât să eliminăm orice abuz care ar putea interveni, dat fiind faptul că trimiterea în judecată nu e controlată în niciun mod printr-o altă modalitate procedurală’, a mai spus Tudor Chiuariu.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului a adăugat că a propus şi un alt amendament prin care să înceteze ‘tergiversarea’ dosarelor aflate în fază de urmărire penală. ‘De asemenea, le-am propus colegilor, şi o să discutăm data viitoare, tot o chestiune care ţine de respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi anume o procedură prin care să încetăm tergiversarea dosarelor aflate în faza de urmărire penală şi acestea să fie termenul rezonabil, respectarea termenului rezonabil în soluţionarea dosarelor, să fie controlate la cererea persoanei interesate, după începerea urmăririi penale şi trecerii unui timp de la acest moment, să fie verificate de către un judecător dacă se respectă termenul rezonabil’, a susţinut acesta.

Chiuariu şi-a exprimat speranţa că, în cursul săptămânii viitoare, senatorii jurişti vor finaliza toate dezbaterile pe articolele proiectului de lege şi pe amendamentele care ar trebui, în opinia acestora, aduse legii, astfel încât comisia să întocmească raportul ce urmează a fi transmis plenului pentru exprimarea votului.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.