Cu cat se maresc ratele romanilor dupa ce BNR a majorat dobanzile
Dupa decizia Bancii Nationale a Romaniei de a majora rata dobanzii pe politica monetara la 2.25% pe an, de la 2%, indicele ROBOR la trei luni a atins joi, 8 februarie, cel mai mare prag al ultimei luni, de 2.03%, in timp ce ROBOR la 6 luni a crescut, in aceeasi zi, la 2.33%, de la 2.27%.
Cei care au rate la „Prima Casa” sunt cei mai afectati de cresterile ROBOR, deoarece au dobanzi variabile, ceea ce inseamna ca ratele se modifca in functie de fluctuatiile acestui indicator.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat ca imprumuturile in lei se vor scumpi marginal:
„Cred ca ROBOR-ul la trei luni, cel care influenteaza rata dobanzilor la creditele in lei, va urma, intr-o anumita perioada de timp majorarea de joi si, in consecinta, creditele in lei se vor scumpi, sa spunem marginal.
Majorarile nu sunt de amploare. Daca ne gandim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobanzii la creditele in lei, aceasta s-a situat la 5-6%.”
Romanii suporta deja cresteri substantiale la rate
Ratele raportate la ROBOR cu scadenta la trei luni, de 2.25% din prezent, fata de acelasi indicator, dar cu valoarea de 0.68%, atinsa in octombrie 2017, sunt majorate deja cu 210 lei.
De asemenea, in cazul in care ROBOR ar atinge, din nou, maximul de 6%, romanii vor fi nevoiti sa suporte o majorare de aproximativ 600 de lei, in comparatie cu nivelul actual.
Important de precizat este faptul ca aceste calcule de majorari ale dobanzilor sunt valabile daca debitorul se afla in prima etapa de plata a imprumutului, deoarece atunci dobanta reprezinta cel mai amre cost al ratei lunare pentru toti beneficiarii programului national „Prima Casa”.
Ce este ROBOR si cum se calculeaza ratele creditelor in lei
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.
ROBOR la 3 luni si ROBOR la 6 luni sunt indicii cei mai utilizati de catre banci pentru stabilirea nivelului dobanzilor variabile pentru creditele in lei.