Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Cu ce îl ajută pe cetăţean schimbarea Constituţiei? – Corneliu TURIANU

Publicat: miercuri, 05 iunie 2013

Subliniez de la bun început că nu sunt nici pe departe un oponent al revizuirii Constituţiei. Dar, ca jurist, mi se pare normal, logic şi de bun-simţ ca o schimbare atât de importantă cum este cea a Constituţiei într-o democraţie reală să se facă în ideea rezolvării unor probleme majore – a căror revizuire ar reprezenta, cu adevărat, o îmbunătăţire a legii noastre fundamentale –, ci nu doar de dragul de a bate toba preelectrorală, că aşa dă bine pe la talk-show-uri.

Pentru schimbarea Constituţiei ar trebui să acţionăm cu toţii coerent „pedalând” pe problemele majore a căror revizuire ar reprezenta cu adevărat o îmbunătăţire a legii noastre fundamentale. De necontestat că, dacă se vrea consacrare explicită a principiului separaţiei puterilor în stat, inclusiv separarea atribuţiilor celor două Camere ale Parlamentului sau sfera de incidenţă a imunităţii parlamentare, iniţiativa legislativă nu poate fi decât salutară. Numai că, aşa cum s-a remarcat pe bună dreptate, textele constituţionale avute în vedere de unii lideri politici nu sunt cele care trebuie, în mod necesar, revizuite.
Din amalgamul schimbărilor cerute – care se întind de la redefinirea statului român, revizuirea formei de guvernământ şi până la reintroducerea pedepsei cu moartea – am selectat spre analiză unele idei mai consistente.
Şi, obligatoriu, înainte de a ne grăbi să scoatem de la naftalina retoricii tot felul de slogane populiste, ar trebui să vedem din ce cauze a ajuns Constituţia României să fie considerată o banală materie facultativă de mulţi dintre noi. Ani de-a rândul, asupra Constituţiei au operat de facto toate modificările posibile şi imposibile, prin două procedee deja celebre: ignorarea şi încălcarea flagrantă a dispoziţiilor constituţionale. Au fost adoptate de-a valma legi care călcau în picioare aceste dispoziţii, pe faţă, „la lumina zilei”, fără nici un fel de reţinere.
De pildă, despre bătaia de joc în ceea ce priveşte reglementarea „constituţională” a proprietăţii publice, putem da exemple cu duiumul. Indiscutabil, recordmena absolută de încălcare a Constituţiei României este Legea proprietăţii publice şi regimul juridic al acesteia, care generează o anormală stare de neconstituţionalitate. În Constituţie se spune cât se poate de clar că bunurile proprietate publică nu pot fi vândute sau înstrăinate, ci doar „date în administrarea regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate” (art.136 alin.4).
În sesizările ce le-am adresat în urmă cu mai bine de 14 ani atât Preşedintelui României, cât şi Curţii Constituţionale, atrăgeam atenţia că în cuprinsul Legii proprietăţii publice sunt precizate o sumă de bunuri ce alcătuiesc domeniul public al statului, dar care exced în mod clar sfera de cuprindere a domenialităţii publice definită de Constituţie. Iar consecinţa imediată a unei asemenea extinderi abuzive o constituia blocarea procesului de privatizare. Astfel, semnalam că privatizarea ROMTELECOM-ului era practic imposibilă la acea dată, atâta vreme cât „spectrul de frecvenţă şi reţelele de transport şi distribuţie de telecomunicaţii” sunt menţinute în proprietatea publică a statului. Proprietate publică care, zice Constituţia, este inalienabilă, insesizabilă şi imprescriptibilă!
În această situaţie, transferul dreptului de proprietate ar fi fost cu putinţă doar în cazul centralelor telefonice aflate în proprietatea privată a statului. Dar, din păcate, printr-un hei-rupism de natură stalinistă, ROMTELECOM-ul a fost mintenaş privatizat, prin călcarea în picioare, cu bună ştiinţă, a prevederilor constituţionale.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=7356

Publicat de la data iun. 5 2013. Categorii Editorial.

Zona comentariilor

Meteo în țară

30 ianuarie 2020, 0:03
 

N
Noros
2°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 4°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:38
Apus: 17:20
Prognoza 30 ianuarie 2020
Zi
 

V
Parţial însorit
10°C
Vânt: 7 km/h V
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Parţial noros
-1°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-01-2020 Ora : 15 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 15:10 si 18:00 In zona : Județul Cluj: Huedin, Aghireșu, Călățele, Mănăstireni, Mărgău, Sâncraiu, Izvoru Crișului;Județul Sălaj: Almașu, Românași, Buciumi, Cuzăplac, Sânmihaiu Almașului, Fildu de Jos, Agrij, Zimbor, Treznea; Se vor semnala : intensificări ale vântului ce vor atinge […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-01-2020 Ora : 15 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 15:00 si 18:00 In zona : Județul Alba: zona joasă;Județul Braşov: zona joasă;Județul Mureş: zona joasă;Județul Sibiu: zona joasă; Se vor semnala : local intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55...65 km/h
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-01-2020 Ora : 12 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 12:40 si 17:00 In zona : Județul Constanta;Județul Tulcea; Se vor semnala : intensificări locale ale vântului, cu rafale ce vor atinge în general, 55 - 65 km/h
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 28-01-2020 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 28 ianuarie, ora 20:00 - 29 ianuarie, ora 18:00; Zonele afectate : îndeosebi în zona montană înaltă; Fenomene : intensificări susținute ale vântului și precipitații moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare; Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval […]

Loto

Horoscop

 • 259.999 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team