Cu ochi si cu sprancene

Am citit de cateva ori denuntul anului. In ceea ce ma priveste, documentul este o combinatie de date verificabile, extrem de credibile – asa par, cel putin, in faza lecturii denuntului, caci fac referire la cifre, contracte, hotarari de guvern – si foarte grave, pe de o parte, si acuzatii aproape imposibil de verificat, in care sunt enumerate nume de oameni politici, implicati „direct si indirect” – o formula extrem de abila, susceptibila a arunca anatema asupra oricarei persoane, fara nici o asumare probatorie materiala. Sunt foarte curios, asadar, sa vad DACA si CUM se va instrumenta acest denunt de catre procurorii DNA…!

Daca ceea ce spune epistolarul se va putea demonstra cu PROBE (doar asa discutam despre un viitor eventual dosar finalizat cu declansarea urmaririi penale), atunci numerosi oameni de afaceri, diplomati, ministri, secretari de stat, conslieri prezidentiali, etc. de toate culorile politice, in frunte cu eternul sinucigas ratat, se vor prezenta in fata procurilor si, apoi, in fata judecatorilor.

Daca ceea ce afirma, insa, acum marele guraliv nu va putea fi probat, atunci avem doua scenarii: fie omul va infunda la greu puscaria pentru denunt calomnios, fie baiatul este deja usurat de de orice apasare, caci si-a negociat deja libertatea. In acest ultim caz, lucrurile se vor fi dovedit, deja, reale, iar noi vom fi fost martorii unuia dintre cele mai mari scandaluri de coruptie din istoria Romanei.

Un scandal cu bataie extrem de lunga, care se vrea a face si inconjurul Capitoliului, avand in vedere ca tot astazi a fost trimisa o plangere la Departamentul de Justitie in legatura cu implicarea unor cetateni de vaza de pe malurile Potomacului in toata aceasta sarabanda a coruptiei la nivel inalt, transpartinica si transnationala.

Daca veti citi, insa, cu multa atentie documentul, veti observa si ca acesta pune accent pe faptul ca doua documente extrem de importante in mecanica scandalului in cauza au fost promovate de… niscaiva echipe guvernamentale ale celui ce s-a vrut, la un moment dat, cautat la oua. Este vorba despre doua Hotarari de Guvern, pe care denuntatorul le considera absolut ilegale! Pe langa omul cu ambulanta si fular, urmeaza o intreaga echipa de acoliti, de extractie PSD, care a semnat HG-urile in cauza, sfidand legea, cel putin din perspectiva trambitasului.

Coincidenta sau nu, exact astazi a fost trimis la CSM pachetul de modificari la legile Justitiei, in speranta ca acestea vor schimba logica statului de drept – atat cat e – in ilogica reintoarcerii la absurd. Din fericire pentru societatea romaneasca si din nefericire pentru disperatii puscariasi si puscariabili transpartinici, CSM a respins fara drept de apel propunerile sacrificatului ministru de resort.

Altfel spus, incercarea nu a avut azi sorti de izbanda (vom vedea, insa, ce ne va aduce ziua de maine si ce ne vor rezerva zilele ce vin…) iar dezvaluirile denuntatorului nu fac decat sa complice defavorabil – prin coroborare cu esecul modificarilor – starea celor devolalati.

Mai ramane de vazut doar, ce anume s-a urmarit cu enumerarea diplomatilor acreditati, care s-ar fi lasat, vezi Doamne, atrasi de cisterna cu miere IT. Caci, lucrurile sunt extrem de delicate in aceast caz. De ce? Pentru ca, din perspectiva diplomatica, ambasadorii au obligatia sa promoveze atat interesele statului din care provin cat si interesele firmelor aceluiasi stat, in relatia cu statul unde isi desfasoara activitatea diplomatica, in limitele legii. Cum declaratiile celui mai curtat dintre scribi tind sa afirme – fara sa probeze in vreun fel, lasand chestiunea la latitudinea eventuala si viitoare a procurilor – ca diplomatii in cauza ar fi incalcat flagrant legea, lucrurile se complica extrem de mult din perspectiva bataliei pe viata si pe moarte care se duce intre socialistii si conservatorii din tara fagaduintei.

Una peste alta, avem de a face cu un denunt extrem de spumos, scris parca sub atenta observare a unei sumedenii de ochi si a unei gramezi de sprancene si servit unui anumit tip de public, gata sa se emotioneze la orice…

Dan Uncu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.