Cum a afectat preţul gigacaloriei sectorul legumicol

Majorarea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ, susţin reprezentanţii legumicultorilor din zona capitalei.

Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de către federaţia PRO AGRO, fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să își restrângă activitatea și se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producție. Cel mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, LEOSER SA, membră a federaţiei PRO AGRO şi a organizaţiei de producători HORTIFRUCT, singura organizaţie de producători agricoli din România recunoscută de UE. „La finele anului trecut, Federația PRO AGRO, alături de Leoser SA, a solicitat ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de același sprijin pe care îl au cei din alte state UE, unde se aplică un preț diferentiat al gigacaloriei pentru fermieri. Dialogul avut cu Primăria Capitalei și cu domnul primar Sorin Oprescu a rămas fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. În fața costurilor foarte mari, conducerea Leoser ne-a anunțat că, in lipsa unei soluţii, a decis să suspende activitatea de producţie şi trimiterea personalului din sere în somaj. Este o lovitură fără precedent dată acestei ramuri agricole de tradiție și unui producător român de bază, care menține un nivel rezonabil al prețului. Din primele noastre calcule, apreciem că roșiile și celelalte legume românești se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piață din România, pentru care prețurile din București sunt de referință. Leoser SA urmează să puna în practică decizia de suspendare a activităţilor din sere în zilele ce urmează”, se arată în comunicatul PRO AGRO.
„Este inadmisibil ce se întâmplă. Vorbim de importanța agriculturii ca domeniu strategic, dar băgăm în faliment cea mai mare seră din Europa. Mărirea pretului gigacaloriei ne pune în situaţia să nu putem continua activitatea. Într-o ţară membră a UE, instituţiile naţionale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp înainte să se consulte cu mediul de afaceri anterior luării unei decizii cu un impact economic atât de important. Noi ne-am indeplinit la zi obligaţiile faţă de statul român, în schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultaţi. În consecinţă, am luat decizia să închidem complet unitatea. 2000 de salariaţi vor rămâne fără locuri de muncă în mijlocul iernii. În acest moment, nu mai putem concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare, precum Turcia. Solicităm Primului Ministru începerea de îndată a unui dialog pentru găsirea unei soluții. Solicităm o întâlnire de urgență cu ministrul Energiei, Constantin Niță, cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, cu Ministerul Agriculturii, Finanţelor şi cu producătorul şi distribuitorul de energie termică”, a declarat directorul general Victor Niţu, în numele Consiliului de Administraţie al SC Leoser SA.

Societatea LEOSER SA furnizează peste 30.000 de tone de legume pe piața internă și externă si își desfășoară activitatea pe o suprafață de 90 de hectare, fiind apreciată ca fiind cea mai mare seră legumicolă din Europa. Printre cele mai apreciate produse de legume de pe piaţa internă sunt produsele românești furnizate de compania Leoser. Dispariția acestui producător de pe piață va face loc ”apreciatelor” legume importate, în special celor turcești, mai precizează comunicatul citat.

Sursa: agroinfo.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.