Cum alegi banca potrivita pentru un depozit la termen?
Insa pe langa dobanda ar trebui sa fie atenti si la celelalte comisioane bancare. Pentru constituirea unui depozit la termen bancile nu percep nici un comision, in schimb la retragerea banilor in numerar putem avea surpriza de a fi taxati cu un comision, care ar putea fi uneori mai mare decat dobanda primita de la banca.
Aceeasi situatie poate fi intalnita si la conturile de economii in lei sau valuta, la care avem de platit in cele mai multe cazuri comisioane de administrare lunara, care pot ajunge la 4 lei sau 1 euro, in cazul conturilor de economii in euro, pe langa un comision de deschidere a contului de economii.
Aveti nevoie de un cont curent
Pentru a constitui un depozit la termen trebuie sa aveti si un cont curent deschis la banca respectiva. Este mai ieftin in cazul in care depozitul este deschis la acceasi banca la care aveti si contul curent pentru incasarea venitului.
In acest caz deja platiti acest comision, si nu mai reprezinta un cost suplimentar, dar daca doriti sa beneficiati de o dobanda mai mare si alegeti alta banca la care sa depuneti economiile, veti avea un alt cont curent pentru care sa platiti comision lunar.
Detinerea unui cont curent este obligatorie si pentru constituirea unui cont de economii. Aceste conturi de economii sunt deschise de clientii care doresc sa beneficieze de dobanda pentru lichiditatile curente, si nu doresc sa ii pastreze in contul curent, fara dobanda sau cu o dobanda foartre mica. Contul de economii permite retrageri si depuneri fara limita, dobanda fiind calculata zilnic si virata la finalul lunii in contul de economii.
Comisioane mai mari decat dobanda
Bancile au marit in ultimul an comisioanele la conturile curente sau de economii, pentru a compensa reducerea de venituri din credite, iar comisionul chiar daca este mic, este platit lunar de catre client, iar valoarea totala nu este de neglijat, avand in vedere ca cele mai mari banci locale au cateva milioane de clienti.
Atentie mai mare trebuie acordata la conturile de economii, dobanda platita pentru acestea este cu 1 pana la 2 procente mai mica decat la un depozit la termen, iar la sumele mici, dobanda lunara poate sa fie mai mica decat acest comision.
Daca aveti in contul de economii 1000 lei, cu un comision lunar de 4 lei si o dobanda lunara de 4%, in fiecare luna primiti de la banca 2.8 lei, iar soldul contului este mai mic in fiecare luna cu 1.2 lei.
Pentru depozite la termen nu aveti de platit comision lunar, dar trebuie sa aveti grija cand retrageti banii din depozit.
Comision zero pentru retragerile efectuate la scadenta
Alegeti ofertele bancilor comparand si comisioanele de retragere in numerar a economiilor plasate in depozit, majoritatea bancilor va ofera posibilitatea de a retrage banii in numerar fara comision in ziua scadentei sau in urmatoarele cateva zile. Nu uitati sa va programati retragerea la casieria bancii, in cazul in care aveti sume importante, bancile impun o limita pana la care se pot retrage banii fara comision, daca nu exista aceasta programare.
Exista insa si banci care va taxeaza pentru aceasta operatiune, indiferent de momentul retragerii, aceasta sunt de regula si institutiile financiare care platesc cele mai mici dobanzi.
Majoritatea depozitelor bancare constituite in Romania sunt pe perioade scurte, cea mai utilizata fiind cea la 3 luni. De cele mai multe ori aceste depozite au si cele mai mici dobanzi, bancherii cresc dobanda odata cu perioada de constituire a depozitului.
Constituirea unui depozit la termen pe o perioada scurta si la o banca la care platiti comision la retragere, poate duce la situatia neplacuta, in care veti primi mai putini bani fata de suma depusa.
Si transferurile bancare intre banci va costa, mai ales daca transferati euro sau dolari, in timp ce pentru lei, acestea au valori mai mici, in functie de suma transferata. Daca gasiti o banca cu o dobanda mai mare cu 0.1% sau 0.2% fata de cea la care aveti depozitul actual, luati in considerare si acest cost, pentru a vedea daca operatiunea este profitabila sau nu.
Sursa: moneycenter.ro