Cum iti poti majora dobanda la depozite bancare?

In ultimii ani, odata cu adoptarea pe scara a larga a internetului de catre romani, si cu dezvoltarea sistemelor informatice ale bancilor, a aparut si posibilitatea de a ne constitui singuri depozite bancare in lei sau valuta, prin internet banking.

Fiecare banca locala ofera clientilor proprii posibilitatea de a vizualiza si efectua tranzactii, de acasa, prin internet. Pe langa aceste servicii, mai nou putem chiar deschide conturi noi in lei sau valuta, conturi de economii, sau solicita emiterea unui card, si totul fara sa ne deplasam la banca.

Prin oferirea acestor servicii, clientii economisesc timp pretios, iar bancile isi reduc costurile cu angajatii sau cu numarul de agentii bancare. Daca pana in 2008 bancile deschideau in frenezie noi unitati bancare, in ultimii 4 ani, si pe fondul crizei economice si financiare, dar si datorita noilor technologii, numarul acestora scade acum cu cateva sute in fiecare an.

Dobanda mai mare la depozitele deschise online

Pentru a incuraja clientii sa isi deschida depozite bancare prin internet banking, bancile au venit cu un stimulent, o dobanda mai mare decat cea oferita la depozitele constituite in agentiile bancare. Astfel, daca vrei sa primesti o dobanda mai mare, nu intra in agentiile bancare.

Bonusul de dobanda poate ajunge si la 1 procent la lei, peste oferta bancii de la ghiseu, in cazul bancii Credit Europe Bank. Majoritatea bancilor care ofera aceasta facilitate, platesc in plus 0.25% fata de oferta standard, pentru economiile in lei.

Astfel, Volksbank plateste mai mult cu 0.25%, dobanda fiind situata intre 5.75% si 6.5%, in functie de maturitatea acestuia. Garanti Bank si Millennium Bank sunt alte banci la care bonusul de dobanda se ridica la un sfert de procent. Ultima venita in randul bancilor care plateste o dobanda mai mare la depozitele online este ProCredit Bank, pentru anumite maturitati.

Aceleasi banci ofera facilitatea si pentru depozitele in euro, bonusul in acest caz nu mai trece de 0.25%, fiind situat intre 0.15% si 0.25%.

Pensionarii si salariatii sunt rasfatati de bancheri

Un numar si mai mare de banci au ales sa atraga economiile celor care isi vireaza salariul prin banca sau ale pensionarilor, oferind o dobanda mai mare fata de cea standard. Acestia pot acum sa aleaga intre bancile care le ofera cele mai mari dobanzi la depozite, atunci cand decid unde sa isi vireze salariul sau pensia.

Pensionarii si salariatii sunt astfel incurajati sa isi deschida un cont curent, in care sa fie virata pensia sau incasat salariul, primind in schimb o dobanda mai mare.

Vezi care sunt dobanzile oferite de bancile locale la depozite in lei, euro sau dolari

Prin aceste oferte, bancile isi cresc baza de clienti, si in acelasi timp ii fidelizeaza, pentru a nu fi tentati sa isi mute contul la alta banca. Este stiut faptul ca un client se muta mult mai greu la o alta banca, chiar daca aceasta ii ofera conditii mai bune, daca detine un numar mare de produse si servicii.

Printre bancile care ofera aceste avantaje clientilor proprii se numara cele mai mari banci de pe piata locala, BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau CEC Bank, dar si banci de talie mai mica cum ar fi OTP Bank, Alpha Bank, Piraus Bank, Libra Bank, Intesa Sanpaolo sau Credit Europe Bank.

Cum dobanda la depozitele in lei si euro este in scadere accentuata si la multe banci castigul adus de aceasta, dupa scaderea impozitului de 16%, nu acopera rata inflatiei, orice avantaj oferit este important, in special in cazul pensionarilor care utilizeaza dobanda pentru a-si suplimenta venitul.

O analiza moneycenter.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.