Curs nou la F64 – “Proces fotografic alternativ: Cianotipia”!

Cine este Radu Tudoroiu?

Poate il recunoasteti deja ca fiind profesorul care va sustine la F64 cursul “De la amator la profesionist”. Pentru cei care nu au apucat sa citeasca insa articoul, mai facem inca o data prezentarile.

Intrand in lumea fotografiei de presa de la varsta de 15 ani, Radu Tudoroiu vine cu aproape un deceniu de experienta in domeniul fotografiei. Dupa ce in perioada liceului a lucrat ca fotograf pentru ziare ca “Adevarul” sau “Gandul”, el primeste o bursa de studiu in Marea Britanie. Dupa trei ani in cadrul University for Creative Arts – Rochester, primeste diploma “First Class” in Studii Fotografice Contemporane si se specializeaza in procese chimice alternative. Proiectele sale, “No Runway” si “The Ambassadors” ajung sa fie expuse in Romania, Anglia, Franta, Polonia sau Finlanda.

Revenind in Romania, el isi deschide un studio fotografic unde lucreaza atat comercial cat si artistic, utilizand procesele chimice in proiecte pentru Ambasada Statelor Unite sau LOWE & Partners Romania. Interesul pe care clientii il acorda proceselor chimice ii intareste credinta conform careia se poate construi un curs pe marginea unuia sau mai multor procese chimice alternative – discipline care, ca urmare a evolutiei exponentiale ale fotografiei digitale sunt din ce in ce mai rare.

Ce sunt cianotipiile?

Cianotipiile, descoperite in 1842 au pavat drumul pentru copierea de documente si schite arhitecturale, pentru primele atlase botanice ilustrate cu frunze si nervuri, dar au si contribuit la evolutia fotografiei ca atare.

Acest proces alternativ atrage in mod deosebit prin faptul ca este foarte robust. Spre deosebire de bromurile de argint sau de daguerrotipii, pregatirea acestui proces poate fi executata la lumina de interior electrica. Dupa amestecarea citratului feric de amoniu cu fericianura de potasiu, solutia finala devine sensibila exclusiv razelor UV.

Cu un timp de expunere foarte lung (8 minute pana la 1 ora), cianotipiile pot fi expuse pe o gama larga de materiale precum hartie, textile, pereti sau direct pe panza de pictura, efectele fiind din cele mai diverse. Rezultatele atrag prin natura lor picturala, calitatea excelenta de redare a informatiei dar si prin culoarea specifica ce de altfel sta la baza albastrului cyan din pictura.

Procedeul are doua chimicale active, non-toxice. Separate, ele nu au nici o putere, insa amestecate devin sensibile la razele ultra-violete exclusiv.

Ce va propunem?

Un curs nou, “Proces fotografic alternativ: Cianotipia!

O aplicatie practica a unui proces fotochimic alternativ, din perioada de inceput a fotografiei.

Spre deosebire de fotografia traditionala, cianotipiile sunt print-uri ce nu folosesc argint in compozitia lor, rezultatul fiind reproduceri de culoare albastra datorita ionilor de fier. Acest albastru imprumuta mai departe, prin utilizarea pigmentilor specifici, numele culorii cyan blue din pictura dar si terminologia CMYK (Cyan/Magenta/Yellow/Key) din era digitala.

Astazi, cianotipiile fac parte dintr-o nisa a fotografiei, pe cat de restransa pe-atat de spectaculoasa. Sunt posibile atat reproduceri dupa frunze si plante intregi, dar si dupa negative sau print-uri facute pe folie de retroproiector.

Rezultatele variaza mereu si orice print obtinut va fi unic, datorita procesului prin care trece pentru a se crea.

Pentru a intelege ce vom face efectiv la curs l-am rugat pe Radu sa ne faca o mica demonstratie! Speram sa va placa!

Va asteptam la curs!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.